‘Stellantis wil van Duitse Opel-fabrieken af’

Niet van Opel, wel met Opel

Opel Grandland productie Eisenach

Reuters stelt dat Stellantis plannen zou hebben om twee belangrijke Duitse Opel-fabrieken af te stoten. De fabrieken zouden wel voor Stellantis blijven werken, maar geen eigendom meer zijn van het bedrijf.

Het zou gaan om Opels grootste en bekendste fabriek in thuisbasis Rüsselsheim en een faciliteit in Eisenach. Laatstgenoemde sluit sowieso al tot volgend jaar de deuren vanwege het chiptekort, een zeldzaam lange sluiting voor een autofabriek. Opels moederbedrijf Stellantis zou in gesprek willen met de vakbonden over de plannen met de twee fabrieken. Die moeten leiden tot een efficiëntere en meer flexibele organisatie en daarmee ook tot meer baanzekerheid op de lange termijn, meldt het bedrijf tegenover Reuters.

Uit hetzelfde bericht blijkt echter dat die vakbonden niet bepaald staan te juichen bij de plannen. Ze zijn vooral bang voor wat de stap kan betekenen voor de langere termijn, als een manier om de productie meer en meer naar Frankrijk te verplaatsen. De Opel Grandland, die zijn technische basis deelt met de Peugeot 3008, wordt nu al tijdelijk in het Franse Sochaux in elkaar geschroefd. Bovendien zijn er meer ongunstige voortekenen, zoals de conclusie dat de fabrieken van het (nu voormalige) PSA efficiënter zouden zijn dan die van Opel.

Anderzijds heeft Opels moederbedrijf altijd bij hoog en bij laag vastgehouden dat de efficiëntieslag die moet worden gemaakt geen fabriekssluitingen met zich meebrengt. Er is zelfs getekend voor baangarantie in Duitsland tot 2025, al is dat jaar niet eens meer zo ver weg. Het zijn zonder meer roerige tijden voor Opel, dat in 2017 werd overgenomen door PSA en in 2020 samen met dat bedrijf werd opgenomen in Stellantis.

PRIVATE LEASE Opel

Lezersreacties (69) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.