Opel: akkoord baangarantie en fabrieken blijven

Werknemers tot 2023 verzekerd van baan

Fabriek Opel Duitsland Ruesselsheim Eisenach Insig
Opel is samen met de ondernemingsraad en vakbond IG Metall tot een akkoord gekomen dat alle geruchten van de afgelopen tijd de kop moet indrukken: de werknemers hebben tot 2023 een baangarantie en de Duitse fabrieken houden tot ten minste 2025 hun deuren geopend.

Het gonsde al een tijdje van negatieve geruchten rondom Opel. Een massaontslagronde en fabriekssluitingen kwamen er in de geruchtenmolen al voorbij sinds de grote overname door het Franse PSA. Tot gisteren, want Reuters meldt dat na lang onderhandelen Opel tot een akkoord is gekomen met de ondernemingsraad en vakbond IG Metall. Opel geeft de garantie dat werknemers op Duitse productielocaties in Rüsselsheim, Kaiserslautern, Eisenach, Dudenhofen en Bochum tot juli 2023 zeker van hun baan zijn. De verschillende locaties zijn zelfs tot 2025 zeker van werk, dus dat suggereert nog eens twee jaar garantie. Vanaf juni volgend jaar ziet de Grandland X, die er in 2020 ook als hybride komt, in de fabriek in Eisenach het levenslicht. Van de 1.800 werknemers in Eisenach zou er eerst de helft zijn baan verliezen, maar uiteindelijk zijn dat er 'slechts' 450 geworden.

Deze 450 mensen zien samen met 3.250 anderen hun baan bij Opel verdwijnen. Van de in totaal 19.000 werknemers zullen, zoals nu beloofd, niet meer dan 3.700 werknemers het bedrijf op vrijwillige basis verlaten. 3.500 werknemers gingen al akkoord met een vrijwillig ontslag. In ruil voor de overige baangaranties tot 2023 bij de Duitse locaties zullen er tot 2020 geen loonsverhogingen worden doorgevoerd.

Alweer tien maanden is Opel in handen van PSA. Het Franse moederbedrijf van Citroën en Peugeot maakte daartoe vorig jaar oktober 2,6 miljard dollar over naar General Motors. Na twee verliesleidende decennia moet het Duitse merk tegen 2020 weer winstgevend worden onder de vleugels van zijn nieuwe moederbedrijf.

PRIVATE LEASE Opel

Lezersreacties (38) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.