Spionagezaak Renault neemt wending

Spionagezaak Renault neemt wending
Het schandaal rondom de spionagezaak bij Renault lijkt een interessante wending te krijgen. Drie topmannen werden ervan beschuldigd geld te hebben ontvangen op buitenlandse rekeningen in ruil voor bedrijfsgeheimen. Maar die rekeningen blijken niet te bestaan.

Eerder dit jaar werden drie topmannen van de Franse autofabrikant ontslagen. Het leek erop dat de drie geld hadden ontvangen op Zwitserse en Liechtensteinse bankrekeningen in ruil voor geheimen over het elektrische programma van Renault. Grote consternatie was het gevolg, de Franse geheime dienst bemoeide zich ermee en de verdenking kwam al snel bij China te liggen. Naar nu blijkt zijn er echter geen rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein gevonden, waarmee een van de peilers van het onderzoek weg wordt geslagen. Althans, dat melden bronnen bij de geheime dienst aan het AFP. Desondanks loopt het onderzoek vooralsnog gewoon door.


Wellicht nog interessanter is dat Renault als sinds vorige week twijfelt of het daadwerkelijk slachtoffer is van spionage en dat niet heeft gecommuniceerd met de Franse overheid. Renault topman Patrick Pélata: 'Of we hebben te maken met een spionagezaak en een veiligheidsofficier binnen Renault probeert ten koste van alles z'n bron te beschermen, of Renault is het slachtoffer van manipulatie waarvan we de oorzaak niet weten, maar we worden mogelijk op het verkeerde been gezet.'


De ontslagen topmannen beramen zich al op stappen tegen het Franse bedrijf en ook de overheid kan niet lachen om de gang van zaken. Pélata: "Als het onderzoek voltooid is zal iedereen binnen het bedrijf de consequenties accepteren, inclusief ikzelf." Mocht het onderzoek uitwijzen dat de drie topmannen niets fout hebben gedaan dat worden ze direct weer aangenomen, verzekerde Pélata.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.