Slechte verkopen in Rusland, Brazilië en Japan

Russen laten nieuwe auto's massaal staan

Renault Rusland
De autoverkopen in Rusland, Japan en Brazilië vallen dit jaar naar verwachting flink tegen. Beide landen verkeren momenteel in een economische crisis. Autodealers krijgen hierdoor fors minder klanten over de vloer. In Europa en in de VS gaat het beter.

Dat staat in een nieuw rapport van kredietverzekeraar Euler Hermes. Deskundigen van het bedrijf rekenen erop dat er in Rusland dit jaar 1,6 miljoen auto's op kenteken worden gezet. Dat zou 36 procent minder zijn dan vorig jaar. In Brazilië valt de verkoop naar verwachting met 14 procent terug, tot 2,3 miljoen voertuigen.

Ook in Japan wordt dit jaar nog een krimp voorzien, van 8 procent. De Japanse autoverkopen staan al enige tijd onder druk, mede door de vergrijzing van de bevolking en het wegvallen van subsidies voor de aanschaf van energiezuinige auto's.

Volgend jaar zullen de verkopen in Japan waarschijnlijk wel weer herstel vertonen. Voor 2016 gaat Euler Hermes uit van een groei van 4 procent tot 5,3 miljoen auto's.

In Europa en de Verenigde Staten gaat het beter met de autobranche. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan voorziet Euler Hermes dit jaar een verkoopplus. De Amerikanen schaffen naar verwachting 17,5 miljoen nieuwe auto's aan, 4 procent meer dan vorig jaar.

In Europa nemen de verkopen met ongeveer 5 procent toe, denkt de kredietverzekeraar. Volgend jaar wordt hier nog eens 4 procent groei verwacht, waardoor de totale afzet de grens van 14 miljoen auto's overschrijdt.

China blijft de grootste afnemer van auto's, maar het groeitempo zakt er wel flink in. Volgens Euler Hermes kopen de Chinezen dit jaar bij elkaar 21 miljoen nieuwe auto's. Dat zijn er 3 procent meer dan vorig jaar. In 2013 en 2014 pluste de Chinese markt nog met respectievelijk 16 en 10 procent.

Lezersreacties (28) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.