Skoda brengt zijn snelste auto ooit terug

Octavia met topsnelheid van 368 km/h

Skoda Octavia RS Bonneville
Skoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS BonnevilleSkoda Octavia RS Bonneville

Een bijzonder bericht uit de hoek van Skoda. De Engelse afdeling van het merk stelt namelijk opnieuw een bloedsnelle Octavia RS aan het daglicht voor. Het gaat om de Bonneville Octavia RS, een tien jaar oude snelheidsduivel die weer helemaal fris is.

Skoda vierde tien jaar geleden het tienjarig jubileum van zijn eerste RS model. Dat deed de Engelse tak van Skoda toen op wel heel ludieke wijze. Het sleepte een heftig aangepaste RS-versie van de toen actuele tweede generatie Octavia naar de zoutvlakte in het Amerikaanse Bonneville (Utah) en joeg de Tsjech naar een topsnelheid van 368 km/h. Dit jaar bestaat RS twintig jaar en is het dus tien jaar geleden dat de knotsgekke 'Bonneville Octavia RS' zijn kunsten liet zien. Ter ere daarvan heeft Skoda UK de knotsgekke Octavia weer helemaal netjes gemaakt.

In 2011 trapte Richard Meaden, een Engelse journalist, de heftig gemodificeerde Octavia RS tijdens een eerste run op de zoutvlakte van Bonneville naar een snelheid van 363 km/h. Voor een goede recordpoging moest dezelfde ruim 8 kilometer lange sprint ook de andere kant op worden gereden. Tijdens die tweede sprint behaalde de Octavia RS een topsnelheid van 368 km/h, goed voor een gemiddelde topsnelheid van 365,5 km/h. Daarmee was de Tsjechische hatchback in één klap de snelste auto met een geblazen 2.0 ooit. Een beetje vergezocht, maar toch een leuke prestatie.

Skoda heeft die heftige record-Octavia RS weer volledig opgeknapt en heeft 'm voor de gelegenheid direct de kombaan van Millbrook Proving Grounds op gestuurd. De Bonneville Octavia RS begon zijn leven als een rode Octavia RS die in de persvloot van Skoda UK een plekje had moeten krijgen. De Tsjech kreeg nieuwe, extra krachtige injectoren, een koelstysteem met een immense radiateur én de handgeschakelde bak van nota bene een Octavia Greenline met lange bankverhoudingen om een zo hoog mogelijke topsnelheid te kunnen halen. Het gevaarte was onder meer dankzij een enorme turbo van Garrett  en racebrandstof uiteindelijk ruim 600 pk sterk. De schijfremmen werden verwijderd en de Octavia RS kreeg er een remparachute voor terug. Daarnaast was het interieur natuurlijk volledig gestript voor een zo laag mogelijk gewicht en werd de auto op speciale moondiscs gezet voor verbeterde aerodynamica.

PRIVATE LEASE Skoda Octavia

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.