Saoedi-Arabië heft rijverbod vrouwen op

Grote economische groei verwacht

Saoedi-Arabië vrouwen autorijden
Saoedi-Arabië verbiedt vrouwen sinds zondag niet langer om zelf in een auto te rijden. Het land had als enige ter wereld een wet waarin vrouwen werd verboden achter het stuur plaats te nemen.

In aanloop naar de historische gebeurtenis werden aan het begin van de maand al rijbewijzen toegekend aan vrouwen die rijlessen hadden gevolgd. In totaal zijn er vijf rijscholen speciaal voor vrouwen in het land. Vrouwen van achttien jaar en ouder komen nu in aanmerking voor een rijbewijs, mits ze geslaagd zijn bij één van deze scholen.

Het verbod kwam in 1957 tot stand. Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed besloot vorig jaar dat hij hier een einde aan wilde maken. Zijn doel is om de drempel voor vrouwen om te participeren op de arbeidsmarkt te verlagen, al is het idee naar verluidt afkomstig van kroonprins Mohammed bin Salman. Bin Salman voert meer revolutionaire maatregelen door in een poging de economie van zijn land een boost te geven en slaagt daar met deze maatregel volgens Reuters uitstekend in. Het persbureau meldt dat het opheffen van het rijverbod voor vrouwen tussen nu en 2030 zo'n 90 miljard in het laatje moet brengen. Dat geld is niet alleen afkomstig van directe opbrengsten van het autorijden, zoals auto's, brandstof en verzekeringen, maar vooral van indirecte gevolgen. Zo zouden vrouwen door het rijbewijs veel meer kans maken op een baan en automatisch actiever worden op de arbeidsmarkt.

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.