‘Renault wil gezamenlijke holding met Nissan’

Gelijke inbreng, kleiner aandeel Franse staat

Compacte cross-over Nissan Qashqai Renault Kadjar

Renault zou aan Nissan willen voorstellen om een gezamenlijke holding op te richten waarin de merken een gelijk aandeel hebben. Op die manier zou het Franse merk zijn zo gewenste samenvoeging een stapje dichterbij brengen, terwijl de Japanners de door hen zo gewilde soevereiniteit behouden.

Het rommelt de laatste tijd stevig bij Renault en Nissan. Allereerst is daar natuurlijk de doorlopende soap waarin de in opspraak geraakte topman Carlos Ghosn een hoofdrol speelt, maar ook als het gaat om de onderlinge verhoudingen is er geregeld nieuws te melden. Zo wil Renault de alliantie naar verluidt liefst zo snel mogelijk omtoveren in een heus concern, waarbij beide merken in elkaar opgaan. Nissan zou daar veel minder trek in hebben en is juist bang voor scheve verhoudingen.

Volgens de laatste geruchten is Renault van plan om Nissan een voorstel te doen. Het nieuws is afkomstig van persbureau Reuters, dat het weer optekent uit de mond van de Japanse krant Nikkei. Die noemt op zijn beurt geen bron, dus het blijft vooralsnog bij een wat vaag gerucht. Renault zou een gezamenlijke holding willen waarin het Franse aandeel gelijk is aan het Japanse. Beide merken zouden dan ook een gelijke hoeveelheid bestuursleden mogen aanstellen. Tegelijkertijd zou het aandeel van de Franse overheid in Renault, een doorn in het oog van de Japanners, worden teruggedrongen van de huidige vijftien naar ongeveer zeven tot acht procent.

Renault zou dit voorstel op korte termijn bij zijn alliantiepartner willen neerleggen. Overigens bestaat er ook nu al een bedrijf waarvan het eigendom netjes is opgesplitst tussen de twee merken. Dat bedrijf, Renault-Nissan BV, is officieel gevestigd in Nederland en heeft als doel om de activiteiten van de alliantie vanaf een neutrale positie in goede banen te leiden. Renault heeft echter naar verluidt een beslissende stem in deze BV, die daardoor wellicht toch minder neutraal is dan die zou moeten zijn.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.