'Renault wil formeel samen met Nissan'

Nissan Micra vs Renault Clio

Renault heeft een formeel fusievoorstel gedaan aan zijn Japanse partner Nissan. Dat meldt de Japanse zender TBS maandag, op basis van ingewijden. Daarmee zou de samenwerking tussen de twee versterkt worden en de tweede autobouwer ter wereld worden gecreëerd.

Renault zou hebben voorgesteld om de bedrijven samen te voegen onder een houdstermaatschappij. Het hoofdkantoor van de gefuseerde onderneming zou in een ander land dan Frankrijk of Parijs komen, en elke onderneming levert eenzelfde aantal bestuurders. TBS liet in het midden wanneer het voorstel van Renault is gedaan. Nissan wilde niet reageren op de berichtgeving.

Eind april meldde zakenkrant Financial Times dat Nissan niet was ingegaan op een uitgestoken hand van Renault om weer te gaan praten over een fusie. De Japanners zouden momenteel niets zien in welk fusieplan dan ook. Jean-Dominique Senard, de nieuwe topman van Renault, deed volgens de zakenkrant een nieuwe poging om het Franse autobedrijf samen te smelten met de Japanse samenwerkingspartner. Eerder leidde dat onder  de toenmalige topman Carlos Ghosn ook al tot niets.

Ook Financial Times sprak over een gelijke verdeling van de aandelen in het fusiebedrijf en het verdelen van de bestuurders. Het hoofdkantoor zou volgens de krant mogelijk in Singapore worden gevestigd.

De sfeer tussen Renault en Nissan is zeer moeizaam sinds de aanhouding van Ghosn in Tokio in november vorig jaar, op verdenking van gesjoemel met de boekhouding en het wegsluizen van geld bij Nissan. Ghosn werkte op dat moment aan een fusie, maar in die plannen zou Renault duidelijk de lakens uitdelen.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.