Renault en Fiat beëindigen bedrijfsautodeal

Terug op het oude nest

Fiat Talento 2020

Het moest gebeuren: in de aanloop naar het samenvoegen van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) en PSA, beëindigen Renault en Fiat alvast hun deal op het gebied van bedrijfsauto’s. De weg naar een nieuwe Fiat Scudo lijkt daarmee te zijn ingeslagen.

Bij het samenvoegen van twee concerns vallen er onherroepelijk slachtoffers. Niet zelden daarvan zijn de eerste slachtoffers te vinden in de bedrijfsautohoek, want het is bijna niet te bevatten hoeveel daar wordt samengewerkt door verschillende fabrikanten. Fiat kocht zijn middelgrote besteller de laatste jaren in bij Renault, waar de Trafic werd omgedoopt tot Fiat Talento.

Dat kan natuurlijk niet als FCA, het concern waar Fiat onder valt, wordt samengevoegd met het PSA van Renaults grootste rivalen Peugeot en Citroën. Volgens Reuters is inmiddels officieel dat de deal tussen Renault en Fiat wordt beëindigd. Renault zou op zoek zijn naar een nieuwe bedrijfsauto-partner, want met het verdwijnen van de Fiat-variant en eerder Opel-versie Vivaro (ook naar PSA) staat de Trafic er helemaal alleen voor.

Scudo

Onder ‘Stellantis’, zoals het nieuwe concern heet, lijkt het erop dat Fiat voor zijn bestelbusjes weer terugkeert naar de oude bron. Tussen 1995 en 2016 was Talento-voorganger Fiat Scudo namelijk ook al een afgeleide van de bestellers van Peugeot en Citroën. Alleen bij de recentste generatie werd er uitgeweken naar Renault.

Als Fiat zich wederom gaat voorzien van een bestelbus van Peugeot en Citroën, wordt de grootste bestelbus-familie van Europa nog verder uitgebreid. Aan de reeks Peugeot Expert, Citroën Jumpy en Toyota ProAce werd na de overname van Opel door PSA ook al de Opel Vivaro toegevoegd. Ook die auto was eerder een broertje van de Renault Trafic. Met de toevoeging van een Fiat-variant komt het totaal aan merken voor deze specifieke bestelbus op vijf, waarbij we de Opels Engelse broertje Vauxhall nog niet eens meerekenen.

Overigens is de grootste bestelauto van Fiat, de Ducato, altijd familie geweest van PSA-producten. Daaraan hoeft dus niets te veranderen.

Lastig te doorgronden

De bovenstaande brij maakt al goed duidelijk dat de gang van zaken in bestelbusjesland lastig te doorgronden is. Autofabrikanten zoeken elkaar maar wat graag op voor het bouwen en leveren van een bedrijfsauto, wat leidt tot de wonderlijkste samenwerkingsverbanden. Terwijl Fiats grootste bus van PSA afkomstig is en zijn middelgrote (nog) van Renault, werd de eigen Doblò aan Opel uitgeleend voor de tweede generatie van de Combo. Onder PSA is die Combo een broertje van de Peugeot Partner en Citroën Berlingo, een reeks waaraan een nieuwe Doblò ongetwijfeld wordt toegevoegd. De nog kleinere Fiorino komt ook uit de stallen van PSA, maar de Peugeot Bipper en Citroën Nemo staan niet meer op de prijslijst.

Saillant detail: Opels grootste bedrijfsauto, de Movano, is nog wél een Renault-product. De Master-afgeleide kreeg vorig jaar zelfs nog een kleine facelift.

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.