Prinsjesdag: MRB-vrijstelling tot 2013 *Update*

Prinsjesdag 2010: autobelastingen

Prinsjesdag 2008 | Foto: ANP
De maatregelen zijn niet zo ingrijpend als voorgaande jaren, we hebben immers een demissionair kabinet. Evengoed een overzicht van de belastingplannen voor de auto voor 2011. Belangrijkste feiten: de huidige MRB-vrijstelling blijft voorlopig bestaan en de BPM-afbouw wordt stilgezet.
Nadat een fors aantal media berichtte dat de MRB-vrijstelling op losse schroeven stond, heerste bij met name veel eigenaren van zeer zuinige dieselauto's de angst dat hun voordeel zou verdwijnen nog voor ze er goed gebruik van hadden gemaakt. Nu kan aan die onzekerheid definitief een einde worden gemaakt, de MRB-regeling blijft voorlopig zoals hij is. De overheid merkt wel op dat de regeling extreem succesvol is: het aandeel "zeer zuinige auto's" bij nieuwverkoop is extreem gestegen, tot 19 procent het eerste half jaar. (Zie afbeelding) Daarom wordt er een onderzoek gestart naar de huidige BPM- en MRB-vrijstellingen. "Een (..) aandachtspunt is dat belanghebbenden van te voren willen weten waar zij aan toe zijn, waarop zij kunnen rekenen en voor hoe lang, meldt het belastingplan 2011. "Ofwel: hoe kan voldoende zekerheid worden gegeven aan de autokoper dat deze een redelijke termijn kan profiteren van een MRB-vrijstelling." En de belangrijkste mededeling: "Het is overigens goed om in verband met de gewenste zekerheid hier te vermelden dat een aanpassing van de uitstootgrenzen in de MRB en daaraan gekoppeld het vervallen van de vrijstelling voor thans zeer zuinige auto's niet vóór 2013 is te verwachten." Verder wil men de definities voor alle fiscale voordelen (BPM, MRB, bijtelling) gelijkhouden. daarnaast wordt onderzocht of er een overgangsperiode kan komen, zodat een auto bij het vervallen van de vrijstelling niet meteen terugvalt naar het volledige tarief. Belangrijk is dat de afbouw van de BPM en de daaraan gekoppelde verhoging van de MRB als voorbereiding op de kilometerheffing voorlopig wordt bevroren. De reden is duidelijk het dossier kilometerbeprijzing ligt sinds het vallen het kabinet compleet stil. Omdat de plannen tot 2013 al vastlagen, volgt daarom een wetswijziging. De BPM-ombouw waarbij de belasting afhankelijk is van de CO2-uitstoot in plaats van de catalogusprijs gaat echter gewoon door. Het basistarief van de BPM daalt daarom volgend jaar wel van 27,4% naar 19,0%, maar het aantal euro's dat via een schalensysteem per gram CO2 extra betaalt, wordt daardoor in ieder geval de komende twee jaar meer dan vorig jaar aangekondigd. Reacties
In een eerste reactie laat de RAI Vereniging weten zeer tevreden te zijn. "Een herkenbare en duidelijke lijn", aldus Peter Janssen, directeur RAI Vereniging. "Het lijkt erop alsof het overleg dat wij continue hebben met onder andere het ministerie van Financiën zijn vruchten begint af te werpen. Door dit overleg zijn over en weer zienswijzen gewisseld en lijkt het er nu op dat helder en duidelijk beleid gemaakt wordt. Deze lijn zouden we graag door willen zetten met het nieuwe kabinet." Hij noemt het stoppen van de BPM-afbouw "zeer teleurstellend maar begrijpelijk in het kader van het nieuwe kabinet dat zich aan lijkt te dienen." Hiermee doelt Janssen op de onwaarschijnlijk dat er een Kamermeerderheid komt voor de invoering van een kilometerheffing, waar de BPM -afbouw aan gekoppeld was. Koos Burgman, directeur Bovag is blij over het uitblijven van verdere lastenverzwaring voor automobilisten, noch in de accijns, noch in de belastingen. "Dat is goed nieuws voor de autobezitter én voor de branche. Bij het aantreden van dit inmiddels demissionaire kabinet werd de automobilist immers geconfronteerd met een lastenverzwaring van maar liefst 2,4 miljard over vier jaar", aldus Burgman. Zowel hij als Janssen laten wel weten dat ze wel voor "het belasten van gebruik in plaats van bezit" (lees een kilometerheffing) zijn. De redenen daarvoor zijn uiteraard bekend. Boetes De (verkeers)boetes gaan de komende jaren omhoog. Werd eerder al bekend dat de tarieven volgend jaar met 15 procent omhoog gaan, in 2012 komt daar nog eens 20 procent overheen. Mensen die te lang wachten met betaling van hun boete, moeten daar meer voor betalen. De opslagen bij een eerste en tweede aanmaning gaan in 2012 omhoog.

Lezersreacties (67) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.