Porsche Cayman: alle specs, foto's én prijzen

Porsche Cayman
Porsche CaymanPorsche CaymanPorsche CaymanPorsche CaymanPorsche CaymanPorsche CaymanPorsche CaymanPorsche Cayman
Het uiterlijk is, met dank aan stoute embargobrekers, inmiddels geen verrassing meer maar wat de nieuwe Porsche Cayman onderhuids allemaal voor ons in petto heeft, dat mogen we nu ook legaal met de buitenwereld delen. Kortom: de Cayman vanuit alle hoeken en standen, inclusief alle specs en prijzen!

De nieuwe Porsche Cayman is, zoals tegenwoordig gebruikelijk, lichter (tot 30 kg, afhankelijk van de uitvoering) en zuiniger (15 procent) dan z'n voorganger. De torsiestijfheid van de auto nam volgens Porsche met maar liefst 40 procent toe. Daarnaast nam de luchtweerstand af en de neerwaartse druk die de spoilers genereren bij hogere snelheden juist toe.

Gewichtsbesparing werd onder andere gerealiseerd door het toegenomen gebruik van aluminium, in onder andere de voor- en achterkant van de koets, de vloer, de portieren en de achterklep. De nieuwe Cayman heeft een 60 mm grotere wielbasis dan het huidige model, de spoorbreedte nam toe (1.526 mm voor en 1.536 mm achter) en de overhang aan voor- en achterkant nam af. De inhoud van de bagageruimte nam met 15 liter toe naar 425 liter.

De Cayman komt in twee smaken: de basisversie heeft een 2,7-liter zescilinder boxermotor van 275 pk, goed voor een 0-100-tijd van 5,7 seconden en een top van 266 km/h. Dat zijn de cijfers voor de versie met handgeschakelde zesbak. Wie kiest voor een automaat met dubbele koppeling (PDK) zit één tiende sneller op de 100 km/h en met het Sport Chrono-pakket gaat van die tijd nog eens twee tienden af (5,4 s). Met PDK ligt de topsnelheid op 264 km/h. Het gemiddelde verbruik ligt op 8,2 l/100 km bij een Co2-uitstoot van 192 g/km. De versie met PDK-bak is aanzienlijk zuiniger: 7,7 l/100 km (Co2 180 g/km).

De voorlopig snelste Cayman is de S en heeft voor de achteras een zespits boxermotor met een inhoud van 3,4 liter liggen. Die levert 325 pk en accelereert in 5 seconden (met PDK 4,9 s, 4,7 s met Sport Chrono-pakket) naar 100 km/h. De topsnelheid bedraagt 283 km/h, met PDK loopt de Cayman 2 km/h 'langzamer'. Het gemiddelde brandstofverbruik is 8,8 l/100 km (8,0 l/100 km met PDK). De Co2-waarden zijn respectievelijk 206 en 188 g/km.

Beide Caymannen bereiken hun maximale vermogen bij 7.400 tpm, voorheen lag dat 200 tpm lager. Een sportknop, waarbij je de keuze hebt tussen sportieve of 'comfortabele' reacties van de motor (en eventueel van de PDK-bak), is tegenwoordig standaard aanwezig. Wie serieus wil gaan boenderen, moet het Sport Chrono package bijbestellen met onder andere dynamische dempers die in hardheid kunnen variëren.

Porsche Torque Vectoring

Standaard is de Cayman voorzien van elektromechanische stuurbekrachtiging, die je naar wens kunt upgraden naar de Plus-versie. Hierbij krijg je tot een snelheid van 50 km/h extra assistentie. De optielijst vermeldt ook Porsche Torque Vectoring (PTV), een systeem waarbij het achterste differentieelslot er samen met remingrepen op de wielen voor zorgt dat de tractie altijd optimaal is. De nieuwe Cayman krijgt grotere remmen dan voorheen, die van de Cayman S zijn afkomstig van de 911 Carrera. Wielen in de maat 18 (Cayman) of 19 (Cayman S) inch zijn standaard, een maatje groter kan tegen bijbetaling worden geregeld.

Nieuw voor de Cayman is adaptieve cruise control (ACC), waarvan de radar ook het Porsche Active Safe-systeem (PAS) aanstuurt. Dit helpt botsingen voorkomen door middel van een remingreep – nadat de bestuurder eerst (audio)visueel is gewaarschuwd voor naderend onheil. ACC en PAS zijn alleen verkrijgbaar in combinatie met de PDK-versnellingsbak. Een ander nieuwtje is Entry & Drive, een mooie benaming voor 'keyless go'.

De nieuwe Cayman staat op dit moment te glimmen op de Los Angeles Auto Show, in maart komt-ie naar Nederland. De prijzen beginnen bij 67.000 euro voor de Cayman met handbak. De versie met PDK kost 68.200 euro. Voor 81.800 euro heb je een Cayman S, een PDK-automaat kost op deze versie slechts 300 euro extra.

Video

Lezersreacties (41)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.