Officieel: Mazda 6 opent aanval op D-segment

Mazda 6
Mazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6 SportbreakMazda 6Mazda 6Mazda 6Mazda 6
De Mazda 6 is officieel klaar om de aanval te openen op de middenklasse. Het Japanse merk wil z'n nieuwe middenklasser tot een waar vlaggenschip binnen de line-up maken.

Mazda heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe 6 de lijn van de CX-5 nadrukkelijk willen voortzetten. Ook de nieuwe middenklasser heeft namelijk de SkyActiv-verworvenheden en is ontworpen volgens de Kodo-designtaal. In dit geval heeft het ontwerpteam onder leiding van Peter Birthwhistle zich voor de neus van de auto laten inspireren door de kop van een cheetah.
De nieuwe Mazda 6 is 4,87 meter lang en de wielbasis is 2,83 meter, wat gunstige uitwerking heeft op de binnenruimte. Zo is er achterin 43 millimeter meer afstand tussen de knieën en de rugleuning van de voorstoel dan in het vorige model. De beenruimte groeit met 37 millimeter.

i-Eloop
In het interieur heeft Mazda voor hoogwaardiger materialen gekozen. Zo zijn er zachtere materialen en hebben de interieurdelen waar veel contact mee is (stuur, versnellingspook) een meer solide, gladde afwerking gekregen. Via een zogenoemde HMI-commander in de middenconsole kan de bestuurder zaken op het centrale display bedienen, zoals audio, navigatiesysteem en de gevoeligheid van de automatische ruitenwissers.
De nieuwe 6 profiteert zoals gezegd van een volledig pakket SkyActiv-voorzieningen. Deze betreffen onder meer de motor, de transmissie, de carrosserie en het chassis. De Cw-waarde (luchtweerstand) van 0,26 is de beste in het segment. Een wereldprimeur is het i-Eloop systeem, dat dient voor de regeneratie van remenergie. Dit systeem laadt een condensator op zodra de bestuurder z'n voet van het gaspedaal haalt. Het systeem is op vrijwel alle versies onderdeel van de standaarduitrusting.

Wat betreft de motoriseringen is er nog maar weinig bekend, omdat de Mazda 6 met Russische specificaties is onthuld. Het is al wel bekend dat er keuze komt uit benzinemotoren met een cilinderinhoud van 2,0 en 2,5 liter en een turbodiesel met een cilinderinhoud van 2,0 liter. Alleen van de 2,0-liter benzinemotor is het vermogen voor Nederland bekend: 145 pk. In Rusland (waar andere emissie-eisen gelden) is de 2,5-liter viercilinder goed voor 192 pk.

Eerst de Sportbreak
Qua veiligheidsuitrusting biedt de nieuwe 6 verbeterde Rear Vehicle Monitoring, Adaptive Front-lighting System en Smart City Brake Support. Dat laatste systeem dient om een ongeval te voorkomen of de ernst ervan te verminderen. Verder zijn er Hill Launch Assist, een Emergency Stop Signal (laat de alarmlichten knipperen bij een plotselingen remingreep om achteropkomend verkeer te waarschuwen) en Lande Departure Warning.

De nieuwe Mazda 6 maakt eind september z'n debuut op de Autosalon van Parijs. Eind oktober komt de auto in Nederland op de markt, in 2013 zal het model wereldwijd verder geïntroduceerd worden. Opvallend genoeg is het de Mazda 6 Sportbreak (de stationwagon, foto 11) die in oktober als eerste op de markt komt. Het debuut van die carrosserievariant kunnen we dus ook op de Autosalon van Parijs verwachten. We weten inmiddels één prijs: die van de 2.0 Sportbreak TS+ met handbak inclusief 'Leasepack'. Die komt uit op 31.990 euro.

Bekijk hier de video van onze eerste kennismaking met de auto!

Video

PRIVATE LEASE Mazda 6

Mazda
Mazda 6 SkyActiv-G 2.0 165 Centre-Line (4D/6A)
€ 765
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (150) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum