Nul Latin NCAP-sterren voor Chevrolet Onix

Ook treurige score voor Kia Rio Sedan

Latin NCAP Chevrolet Onix en Kia Rio Sedan
Latin NCAP stoomt weer van woede. Het is opnieuw Chevrolet dat nul sterren weet te scoren tijdens de crashtests. Ook Kia maakt met de Rio Sedan geen beste beurt.

Latin NCAP, de Zuid-Amerikaanse afdeling van NCAP, heeft een Chevrolet Onix én een Kia Rio Sedan aan een reeks botsproeven onderworpen. Inmiddels is het voor General Motors in Zuid-Amerika geen verrassing meer: de Onix ging met nul sterren naar huis. Niet lang geleden waren het de Chevrolet Sail en de Spark die met dezelfde erbarmelijk lage score in de shredder verdwenen.

Teleurstellend, zo noemt Latin NCAP de scores van de twee crashkandidaten. Latin NCAP maakt zich met name druk om de score van de Onix, een auto die in Brazilië boven aan de verkooplijsten staat. Het in dat Zuid-Amerikaanse land gebouwde model faalde het meest bij de zijdelingse botsing. De Kia Rio scoort daarentegen de laagste score voor alle volwassen inzittenden. Kleine troost voor de Onix: de veiligheid voor kinderen op de achterbank werd met drie sterren beoordeeld. De Rio sedan haalde op dit vlak slechts één ster. De Rio werd wel geprezen om zijn resultaten bij de zijdelingse impact, maar dat mocht geen ster opleveren.

Zowel de Rio als de Onix werd in basistrim getest. De Kia en de Chevrolet hebben standaard geen airbags. Latin NCAP maakt zich hard voor het verplicht stellen van deze veiligheidsvoorziening. Kia zou aangegeven hebben dat alle Rio's alsook alle nieuwe Picanto's in standaardvorm spoedig over een airbag voor de bestuurder zullen beschikken. Belangrijke kanttekening: de Zuid-Amerikaanse score van de Rio sedan is níet vergelijkbaar met die van de Rio hatchback in Europa, al moet die nog door Euro NCAP worden getest.

Global NCAP ziet 2020 als jaar waarin het geen enkele nul-sterren-auto's meer wil tegenkomen. Daarbij vindt de instantie het logischerwijs absurd dat grote concerns een airbag, die volgens het bedrijf zo'n 45 euro kost, niet standaard leveren..

Lezersreacties (13) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.