Nieuwe Toyota Harrier: tussen RAV4 en RX

Voor de tweede keer zichzelf

Toyota Harrier
Toyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota HarrierToyota Harrier

Toyota heeft in het thuisland het doek getrokken van een volledig nieuwe generatie van de Harrier. Ooit een Lexus RX, nu voor de tweede keer een RAV4.

De Toyota Harrier is een SUV die we in Nederland en eigenlijk in heel Europa niet kennen. Het model werd eind 1997 in Japan op de markt gebracht, maar zou in de vorm van de eerste generatie Lexus RX ook buiten de thuismarkt worden verkocht. Ook de tweede generatie Harrier kwam als Lexus RX naar ons deel van de wereld, maar de uitgaande generatie Harrier stond op zichzelf. De auto deelt sinds 2013 zijn technische basis met de RAV4, maar heeft wel een compleet eigen koets. Ook deze gloednieuwe vierde generatie Harrier leunt op RAV4-basis.

De nieuwe Harrier meet 4,74 meter in de lengte, is 1,86 meter breed en 1,66 meter hoog. Daarmee is de SUV, die op dezelfde versie van Toyota's TNGA-platform staat als de RAV4, zo'n vijf centimeter langer dan de RAV4, al zijn zaken als wielbasis, breedte en hoogte identiek. Volgens Toyota brengt dat platform ook nu weer veel goeds met zich mee. Het merk spreekt van een laag zwaartepunt en een relatief dynamisch stuurkarakter. Achterop zien we een over de gehele breedte lopende lichtbalk. Iets dergelijke zullen we ook terugzien bij de op stapel staande cross-overbroer van de Yaris. Het interieur kenmerkt zich onder meer door zijn 12,3-inch grote display, dat centraal op het dashboard staat. Het binnenste is onder meer aangekleed met fraai ogend hout en leer. Leuk detail: Toyota rust de Harrier tegen betaling uit met elektrochromatische zijruiten, oftewel ruitjes die met een druk op de knop te verduisteren zijn.

Op de motorenlijst zet Toyota een 171 pk en 207 Nm sterke 2,0-liter viercilinder, die is gekoppeld aan een CVT-transmissie en die in combinatie met zowel voor- als vierwielaandrijving is te krijgen. Hoger op de lijst staat de 218 pk Hybrid-variant, die onder meer gebruikmaakt van de 2,5-liter viercilinder die we kennen van auto's als de RAV4, Camry en Lexus ES. Vierwielaandrijving is standaard op de hybride versie. De benzinevariant is optioneel met vierwielaandrijving verkrijgbaar.

De nieuwe Harrier gaat over enkele maanden in de Japanse verkoop. Naar Europa komt hij niet.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.