Schaduwspeler: Kia Carens

Het tij tegen

Kia Carens
Kia CarensKia CarensKia CarensKia CarensKia CarensKia CarensKia CarensKia CarensKia Carens faceliftKia Carens facelift
Kia is wereldwijd en in Nederland bijzonder lekker bezig de laatste jaren, maar dat succes dankt het merk niet aan de Carens. De MPV staat nog altijd op de prijslijst, maar daarmee is z'n complete aanwezigheid in ons land meteen omschreven.

Met een introductiedatum die in 2013 ligt, is de laatste editie van de Carens geen jonkie meer, maar stokoud is het model nu ook weer niet. In 2016 kreeg de compacte MPV zelfs nog een facelift, maar dat mocht niet baten. In totaal verkocht Kia volgens onze gegevens sinds 2013 2.713 exemplaren van de Carens in ons land. Dat lijkt heel wat, maar vergelijk het eens met een concurrent als de Citroën C4 Picasso (inmiddels Spacetourer). Die wist alleen in 2014 al 3.363 mensen te overtuigen en deed dat in 2015 opnieuw.

Is zo'n Carens dan een slechte auto? Zeker niet, maar de praktische Kia valt kennelijk niet genoeg op tussen de rest van het aanbod. Daar komt bij dat de MPV als geheel op z'n retour is en dat is een trend waar ook de concurrentie dagelijks de gevolgen van ondervindt. Mensen kopen anno 2018 nu eenmaal liever een Sportage of Niro dan een Carens. Dat zijn prima alternatieven, behalve als je meer dan vijf mensen moet vervoeren natuurlijk.

Dat de Carens het verschil niet meer gaat maken in Nederland lijkt Kia zelf ook te beseffen, want het gamma is behoorlijk beperkt. Er is maar één uitvoering, er zijn nagenoeg geen optiemogelijkheden en de enige motor-optie is een 1.6 GDi met 134 pk. Dat turboloze blok voldoet prima, maar is toch wat minder prettig in de omgang dan de T-GDi-turbomotoren die in z'n merkgenoten te vinden zijn. Over een nieuwe Carens is vooralsnog niets bekend en als die auto er al komt, is de kans klein dat de auto op de Nederlandse prijslijsten zal terugkeren. De markt is kennelijk klaar met dit soort nuchtere, praktische vervoermiddelen. Is dat jammer? De keuze is aan jou!

Video

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.