Nederlanders vinden files steeds minder irritant

Agressie veel irritanter

File kpn

Hoewel de filedruk in ons land steeds verder groeit, lijkt de gemiddelde Nederlander het steeds meer voor lief te nemen. Onder andere agressie op de openbare weg wordt als een veel grotere ergernis gezien.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) deed in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuw onderzoek over de Nederlandse ‘blik op de file’. Vond in 2010 nog 72 procent van de Nederlanders files op de autosnelweg onacceptabel, inmiddels is dit aandeel ruim gehalveerd tot 35 procent. Opvallend genoeg zegt maar een klein deel van de Nederlanders wekelijks in de file te staan. 15 procent geeft namelijk aan tenminste één keer per week in de file te staan. Het overgrote deel van 51 procent staat naar eigen zeggen sporadisch in de file.

Op een gemiddelde doordeweekse dag staan ongeveer 833.000 personen in 716.000 auto’s vast op de Nederlandse snelwegen. De gemiddelde vertraging loopt daarbij op tot 43 minuten. De filedruk verschilt volgens het onderzoek per provincie. Zo staan inwoners van Flevoland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Noord-Holland het vaakst vast op de snelweg. De meeste vertraging lopen gemiddeld genomen Noord-Brabanders op. De filerijder is een hogeropgeleide man van tussen de 18 en 45 jaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Ook is uitgezocht wat mensen wel onacceptabel vinden. Een aantal verschillende onderwerpen kwam daarbij naar boven. Zo vinden Nederlanders agressie op de weg en in het openbaar vervoer, kosten en beschikbaarheid van het OV en parkeerplekken, verkeersonveiligheid en luchtverontreiniging ergerlijker dan files. Mensen ín de file kunnen zich overigens nog wel ergeren aan andere filerijders. Zo worden vluchtstrookrijders, afsnijders, bumperklevers en rijstrookwisselaars als irritant bevonden. Ook de file willen inhalen via een tankstation kan op weinig positieve reacties rekenen.

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.