Meerderheid jongeren wenst eigen auto

Autorijles voor 16-jarigen | Foto: ANP
Autogebruik onder jongeren neemt af, maar de wens een auto te bezitten juist niet. Dat is gebleken uit onderzoek. Jongvolwassenen hebben dezelfde houding ten aanzien van auto's als ouderen.

Mensen tussen de 18 en 30 jaar, de zogenaamde 'generatie Y', rijden minder auto dan mensen uit de leeftijdsgroep daarboven én minder dan hun leeftijdsgenoten een aantal jaren geleden deden. Dat is vooral te wijten aan de gestegen jeugdwerkloosheid en de daardoor afnemende koopkracht. Maar nu is gebleken uit het Nationale Zakenauto Onderzoek dat de wens om een eigen auto te rijden onverminderd aanwezig is.

Jongeren willen in de toekomst graag een eigen auto bezitten en staan kritisch tegenover andere vormen van vervoer. Ruim 80 procent van de 3.000 ondervraagde 30-minners wil een eigen auto hebben en heeft dezelfde behoefte aan mobiliteit als 30-plussers.

De beweegredenen om voor een bepaalde auto te kiezen, zijn wel anders dan die van 30-plussers. Zo is de keuze vooral afhankelijk van het oordeel van vrienden en collega's, terwijl 30-plussers zich meer laten leiden door praktische zaken als service van de dealer.

Hoofdconclusie van het onderzoek: het rijden van een eigen auto is volgens jongeren moeilijk te combineren met studeren of een beginnende carrière, waardoor autobezit snel wordt uitgesteld. Na deze levensfases groeit de noodzaak en beschikt men sneller over de middelen om een eigen auto te bezitten.

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.