Meer winst voor Porsche
4 procent in de plus
Porsche AG heeft zijn rapport mee naar huis gekregen en toont trots de cijfers. Winst, omzet en personeelsbestand vertonen groei.
25,8 miljard euro werd in 2018 door Porsche AG omgezet en dat is een toename van tien procent. Met een winstmarge van 16,6 procent leverde dat een bedrijfsresultaat op van 4,3 miljard euro, een stijging van vier procent. Datzelfde groeipercentage ging op voor het aantal afgeleverde nieuwe auto's, dat daarmee op 256.255 stuks kwam. Topper was de Macan met 86.031 exemplaren. Al die auto's moeten natuurlijk wel worden gebouwd, waardoor het personeelsbestand met negen procent toenam. 32.325 mensen hebben het welbekende logo boven hun loonstrookje staan.
Waar geld wordt verdiend, kan worden geïnvesteerd. Tot en met 2023 is vijftien miljard euro gereserveerd voor onder meer de elektrische transitie. In september wordt de elektrische Taycan geïntroduceerd, waarvoor 1.500 nieuwe arbeidsplaatsen zijn gecreëerd, en in 2020 volgt de daarvan afgeleide Cross Turismo. Ook de volgende generatie Macan zal leverbaar zijn als full-EV. Wie nog sceptisch is over de combinatie Porsche en EV: Porsche zegt al meer dan 20.000 orders te hebben voor de Taycan, reden om de productiecapaciteit naar boven bij te stellen.
Ook de bestaande modellen zitten nog in de lift. De Panamera vertoonde een groei van 38 procent en de verkopen van de 911 stegen, ondanks de overstap naar een volgende generatie, met tien procent. Kijken we naar de globale verdeling, dan zien we dat China met 80.108 auto's de grootste markt is voor Porsche, met de Verenigde Staten (57.202 stuks) op twee.
Voor het lopende jaar verwacht Porsche opnieuw groei, inclusief een (lichte) omzetstijging. De nieuwe 911, nieuwe versies van de 718 en de Cayenne en de elektrische Taycan moeten daar voor zorgen. De lat voor de winst blijft ondanks de meevaller over 2018 gelijk: 15 procent is ook voor 2019 het strategische doel.