Leaseauto op diesel bemoeilijkt carrièreswitch

Afkoopkosten onterecht volgens VZR

file A2 snelweg

Wie van baan verandert, krijgt in veel gevallen te maken met extra kosten omdat zijn leaseauto nog niet einde contract is. Voor berijders van een diesel zijn die zogenaamde afkoopkosten extra hoog, waarschuwt de Vereniging Zakelijke Rijders. Maar, zegt voorzitter Jan van Delft, dat hoef je niet te accepteren.

Voortijdig uit een leaseauto stappen, gaat meestal gepaard met afkoopkosten, omdat de hoogte van het maandtarief is berekend op de vooraf afgesproken contractduur. In veel gevallen zijn die meerkosten voor rekening van de werknemer, zegt VZR, de belangenbehartiger voor berijders van auto's van de zaak en mensen die zakelijk rijden in hun privé-auto, een groep die volgens de vereniging zo'n 1,3 miljoen automobilisten telt. Deze afkoopkosten vormen een financiële drempel bij de overstap naar een andere werkgever. Zakelijke rijders in een dieselauto zijn extra de pineut, aldus de vereniging.

VZR is daarom tegenstander van deze afkoopsommen, in elk geval als het diesels betreft, legt voorzitter Jan van Delft uit: "Het leeuwendeel van de zakelijke auto's, zo'n zestig procent, is nog diesel." Hij erkent dat het de keuze van de berijder is om eerder dan voorzien uit te stappen, maar dat geldt meestal niet voor de brandstofsoort: "Boven een bepaalde kilometrage was diesel vaak knalhard verplicht. Als daar nu hogere kosten uit voortkomen, is dat een risico dat bij de werkgever hoort te liggen, niet bij de werknemer."

Van Delft adviseert een ieder die tegen extra hoge afkoopkosten voor zijn diesel aanloopt dit argument naar voren te brengen. En als de werkgever er niet ontvankelijk voor is bij VZR aan te kloppen: "Wij hebben het juridisch helemaal uitgeknobbeld." Dan moet je overigens wel lid zijn van VZR, maar, stelt Van Delft gerust, dat is gratis.

Lezersreacties (47) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.