Kia gaat voor meer Mild Hybrid

Starter-generator voor diesel én benzine

Kia Sportage facelift
Kia voegde bij de facelift van de Sportage een slimme starter-generator en een 48V-accupakket toe aan de dikste dieselmotor, zodat die auto het predicaat 'mild hybrid' mag dragen. Het blijft niet bij deze ene aandrijflijn en zelfs niet alleen bij de Sportage, blijkt nu.

Het elektrificeren van aandrijflijnen door mild hybrid-oplossingen is een populaire bezigheid van autofabrikanten. Menig merk heeft inmiddels een concrete doelstelling die zegt dat over enkele jaren een substantieel deel van het aanbod 'geëlektrificeerd' moet zijn en Kia is daarop geen uitzondering. Eerder leerden we al dat het merk in 2025 zestien (deels) elektrische modellen in z'n line-up wil hebben. De starter-generator die in de vernieuwde Sportage wordt gebruikt, speelt daar een belangrijke rol in. Tijdens de introductie van die gefacelifte SUV wordt duidelijk dat dezelfde techniek vanaf volgend jaar ook op de 1.6 CRDi-dieselmotor beschikbaar komt. Dat hagelnieuwe blok vervangt de 1.7 CRDi en moet het op dit moment nog zonder elektrisch hulpje doen. Ook de bekende 1.4 T-GDi benzinemotor krijgt op termijn de beschikking over de vondst. Die combinatie verschijnt als eerste in de Ceed en zal voor de meeste Nederlanders interessanter zijn dan de dieselmotoren.

De snelle implementatie maakt meteen duidelijk hoe compact en relatief eenvoudig inzetbaar zo'n starter-generator is voor autofabrikanten. De Kia-oplossing werkt op een manier die vergelijkbaar is bij wat sommige andere merken toepassen. De bijzondere startmotor zorgt niet alleen voor een snelle en soepele start, maar is ook in staat om remenergie op te vangen en op te slaan in een klein accupakket van 0,46 kWh. Die energie wordt tijdens het accelereren gebruikt om de taak van de verbrandingsmotor wat te vereenvoudigen, wat het verbruik ten goede moet komen en de uitstoot van schadelijke stoffen terug moet dringen. Ook het feit dat de motor dankzij de elektro-hulp tijdens het afremmen al bij 30 km/h uitvalt, draagt daar iets aan bij.

PRIVATE LEASE Kia

Arval
Kia Picanto 1.0 DPi ComfortLine 4-zits (5D/5H)
€ 275
 
Arval
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 358
 
Kia
Kia Rio 1.0 T-GDI MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 399
 
Kia
Kia Niro 1.6 GDi Hybrid Comfortline (5D/6A)
€ 509
 
Kia
Kia ProCeed 1.0 T-GDi GT-Line (5D/6H)
€ 579
 
Kia
Kia Sportage 1.6 T-GDi Mild Hybrid ComfortLine (5D/6H)
€ 599
 
Kia
Kia EV6 58kWh Air (5D/CVT)
€ 729
 

Lezersreacties (36) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.