Kia gaat ook waterstofauto's leveren

Hyundai voorop, maar zustermerk volgt snel

Kia Mohave FCEV
Dat Hyundai lekker bezig is op waterstofgebied is geen nieuws, maar dat ook zustermerk Kia de beschikking krijgt over de bijzondere brandstof wisten we nog niet. Vanaf 2020 moet de productie voorzichtig op gang komen.

Hyundai loopt al jaren mee met de voorhoede op waterstofgebied. Al in 2012 verscheen de Fuel Cell-versie van de IX35, een auto die -zij het mondjesmaat- het productiestadium zowaar wist te halen. Daarmee lopen de Koreanen netjes in de pas met die andere waterstof-koploper, Honda.

Tot nu toe werd er nooit gesproken over de toepassing van de bijzondere techniek in de auto's van zustermerk Kia, maar daar komt vandaag verandering in. Het doel is om in 2020 1.000 waterstof-Kia's op de weg te zetten. Een voorzichtig begin, dat echter wel duidelijk maakt dat waterdruppeltjes uit de uitlaat niet aan Hyundai zijn voorbehouden. Wel blijft Hyundai de kar trekken en komt dat merk dus als eerste met een spirituele opvolger van die IX35.

Als concept-car zagen we overigens al eerder een Kia op waterstof: in 2008 toonde het merk de Mohave FCEV, een forse SUV met brandstofcel (foto).

Tussen neus en lippen door maakt Kia ook duidelijk dat er – niet geheel onverwacht- een plugin-versie van de hybride Niro komt. Als die auto halverwege 2017 wordt gepresenteerd hebben we inmiddels ook kennisgemaakt met de PHEV-versie van de Optima Wagon. De nieuwe Picanto en Rio verschijnen zelfs al in het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt.

PRIVATE LEASE Kia

DirectLease
Kia Picanto 1.0 DPi ComfortLine 4-zits (5D/5H)
€ 299
 
Arval
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 358
 
Kia
Kia Rio 1.0 T-GDI MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 399
 
Kia
Kia Niro 1.6 GDi Hybrid Comfortline (5D/6A)
€ 509
 
Kia
Kia Sportage 1.6 T-GDi Mild Hybrid ComfortLine (5D/6H)
€ 599
 
Kia
Kia EV6 58kWh Air (5D/CVT)
€ 729
 

Lezersreacties (37) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.