Kia EV6 is de Auto van het Jaar 2022

Elektrisch podium

Kia EV6

De Kia EV6 is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2022. Het is de eerste keer dat Kia deze prestigieuze prijs in de wacht sleept. De Kia EV6 streed om de eerste plaats met twee andere EV's, de Renault Mégane E-Tech Electric en concerngenoot Hyundai Ioniq 5.

In totaal maakten meer dan 60 modellen die in 2021 op de markt zijn gebracht kans op de titel. Daarvan streepte de 59 koppen tellende jury eind vorig jaar al een flink aantal auto's weg, waarna een shortlist van zeven genomineerden over bleef. Van die zeven genomineerden kwam de Kia EV6 als beste uit de bus. De elektrische Kia scoorde 279 punten, wat zelfs nog meer is dan de winnaar van vorig jaar: in 2021 scoorde de Toyota Yaris namelijk nog 266 punten.

Met die score bleef de EV6 op het erepodium de Renault Mégane E-Tech Electric en de Hyundai Ioniq 5 voor, die respectievelijk 265 en 261 punten in de wacht sleepten. De EV6 en de Ioniq 5 staan beide op het E-GMP-platform, maar de jury vond dat de Kia vooral beter reed dan de Hyundai. Opvallend genoeg bestaat de lijst voornamelijk uit EV's. De Peugeot 308 is de enige auto op de shortlist die een verbrandingsmotor onder de kap heeft. Het gehele scorebord ziet er als volgt uit:

AutoAantal punten
Kia EV6279
Renault Mégane E-Tech Electric265
Hyundai Ioniq 5261
Peugeot 308191
Skoda Enyaq iV185
Ford Mustang Mach-e150
Cupra Born144

AutoWeek heeft een aantal kandidaten uit de shortlist al eens tegenover elkaar gezet. De EV6 moest het in deze triotest opnemen tegen de Skoda Enyaq iV en de Polestar 2. Los daarvan ging de Skoda met de Kia op de vuist in een dubbeltest. Alleen geïnteresseerd in de Kia EV6? De elektrische Koreaan is ook los aan de tand gevoeld.

Het is overigens niet de eerste keer dat de EV6 in de prijzen valt. Eerder won de auto ook al de titel 'Elektrische Auto van het Jaar'.

PRIVATE LEASE Kia EV6

Kia
Kia EV6 58kWh Air (5D/CVT)
€ 729
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (125) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum