Jaguar S-type/Jaguar X-type 2.0 V6

Jaguar S-type
Bij de familie Jaguar hebben ze een nestje jonge roofkatten. De X-TYPE kreeg er een motor bij en het aantal krachtbronnen voor de S-TYPE groeide van twee naar vier. Met afstand het sterkste Jaguar-jong is de S-TYPE 4.2 V8 S/C R.

Gezinsuitbreiding

Bij de familie Jaguar hebben ze een nestje jonge roofkatten. De X-TYPE kreeg er een motor bij en het aantal krachtbronnen voor de S-TYPE groeide van twee naar vier. Met afstand het sterkste Jaguar-jong is de S-TYPE 4.2 V8 S/C R.

Tekst Arno Böckling, foto's Jaguar

Motorgeluiden dringen maar zeer gedempt door tot het interieur van de Jaguar S-TYPE, maar nu horen we toch een duidelijk gejank. Het is de compressor van de 4.2 V8 S/C R. We hebben net het gaspedaal stevig ingetrapt en de reactie blijft niet uit. Als een roofkat die vanuit dekking op z'n prooi af sprint begint de 'R' te versnellen. Vierhonderd paardenkrachten worden gemobiliseerd en het koppel van maar liefst 553 Nm zorgt voor een enorme hoeveelheid trekkracht. Op het smalle binnenweggetje flitsen we langs onze voorligger en stevenen op een van de vele, soms verraderlijk scherpe, bochten af. Geen nood. De Brembo-remklauwen met vier zuigers nemen de uit de kluiten gewassen remschijven krachtig in hun greep en halen de vaart verbluffend snel uit de beschaafd ogende, maar ondertussen o, zo potente en sportieve, klassewagen. Een prachtige combinatie klasse en sportiviteit biedt deze topversie van de S-TYPE; explosieve kracht die via een zestrapsautomaat toch heel soepel naar de aangedreven achterwielen wordt gebracht, een besturing die je heel goed laat voelen wat de voorwielen doen, een behoorlijk straf, maar toch niet oncomfortabel afgestemd onderstel, stevige, veelvoudig verstelbare stoelen en natuurlijk alle luxe die je in een Jaguar mag verwachten.

S-TYPE spotten
Drie jaar geleden kreeg Jaguar een belangrijke impuls. Dankzij Ford, dat het aristocratische Britse merk had overgenomen, kon er na jaren weer een derde model aan het programma worden toegevoegd. Met de komst van dat model werd een legendarische naam opnieuw tot leven gewekt. Want de wagen, die onder de XJ in het Jaguar-programma kwam, werd S-TYPE gedoopt. De afgeronde vormen van het nieuwe model herinnerden ook aan die van de oude S-TYPE uit het midden van de jaren zestig, net als de grille in de vorm van een brede ovaal en de dubbele ronde koplampen. Voor 2002 vond Jaguar het tijd voor een heel bescheiden facelift; zeg maar een lichte retouche. Autospotters weten dat ze een 'nieuwe' S-TYPE voor zich hebben als ze er een zien met een grille waarin het Jaguar-embleem is opgenomen. Ze merken ook de gewijzigde verchroomde ruitomlijsting op en misschien zelfs de nieuwe buitenspiegels. Als je echte veranderingen wilt zien, moet je binnen zijn. De S-TYPE had een duidelijk ander dashboard en een andere middenconsole dan de XJ. Maar het jongste Jaguar-model; de X-TYPE, die vorig jaar op de markt kwam kreeg weer een interieur dat sterk op dat van de XJ lijkt. Daardoor liep de S-TYPE uit de pas. Dit 'euvel' is nu verholpen. Het S-TYPE-dashboard vertoont nu veel overeenkomsten met dat van de X-TYPE. En dat geldt ook voor de middenconsole. Dat is belangrijk, omdat in zo'n console het als optie leverbare, multifunctionele LCD-scherm met Touch Screen past. Behalve een nieuw dashboard, kreeg de S-TYPE 2002 ook nieuwe stoelen, die meer zijn aangepast aan de uitvoeringen waarin de S-TYPE leverbaar is; naast de 'gewone' versie, de 'Sport'; de 'Executive' en de S/C R.

Blazen onder de kap
Veel nieuws zit onder de kap. In het motorenprogramma is nogal wat veranderd. Zelfs de 3,0 liter V6-motor waarmee de S-TYPE al leverbaar was, is niet helemaal de oude gebleven. Hij is onder handen genomen om hem mooier rond te laten draaien en om 'm stiller en zuiniger te maken. Voor de versie met handgeschakelde vijfversnellingsbak ging het gecombineerde verbruik terug van 11,1 naar 10,3 liter l/100 km. Het vermogen nam juist iets toe en bedraagt nu 179 kW/240 pk. Ook het koppel steeg; naar 300 Nm. Maar het toerental waarbij het maximum koppel beschikbaar is, ging omlaag van 4.500 naar 4.100 tpm. De op diverse fronten geboekte winst is te danken aan een verbeterd inlaatsysteem en een gewijzigde variabele nokkenasverstelling met nieuw regelsysteem. Nieuw is ook dat de motor nu gecombineerd kan worden met een automaat met zes in plaats van vijf versnellingen.
Nieuw in de S-TYPE is de 2,5 liter V6 motor die we al kennen uit de X-TYPE. Voor gebruik in de S-TYPE is het vermogen iets opgepept - naar 150 kW/201 pk - en ging het koppel van 244 naar 250 newtonmeter. Net als de 3,0 liter V6 heeft de 2.5 een variabel inlaatspruitstuk en een variabele nokkenasverstelling; allebei elektronisch gestuurd. Ook voor de 2.5 V6 is er de nieuwe zesversnellingsautomaat.
De 4,0 V8 waarmee de S-TYPE leverbaar was, zien we niet meer terug. In ieder geval niet in z'n oude gedaante. Door hem een langere slag te geven ging de cilinderinhoud naar 4196 cc. De 4.2 V8 ontwikkelt 224 kW/300 pk vermogen en 420 newtonmeter koppel. Net als de twee kleinere krachtbronnen in het S-TYPE-programma is de 4.2 uitgerust met variabele nokkenasverstelling. De 4,2 liter motor is standaard gekoppeld aan de nieuwe zestrapsautomaat en kan niet met een handgeschakelde bak geleverd worden. De combinatie bezorgt de S-TYPE een acceleratie van 0-100 in 6,5 seconden. Met de 'oude' 4.0 V8 kwam de S-TYPE al aan een top van 240. Met de nieuwe, grotere krachtbron kan hij nog sneller. Hoeveel? Dat wordt niet duidelijk, want de topsnelheid is begrensd op 250 kilometer per uur.
Ook begrensd op 250 km/h is de topmotor uit het gamma voor de vernieuwde S-TYPE; de 4.2 V8 S/C. 'S/C' staat hierbij voor SuperCharger, wat (mechanische) compressor betekent. Tot nu toe was de S-Type niet met een compressormotor leverbaar. De grotere broer - de XJ - was dat wel, en de sportieve XK ook. We hebben het dan over een 'geblazen' versie van de 4.0 V8. Voortaan monteert Jaguar ook een motor met compressor - de een 4.2 V8 S/C dus - in de S-TYPE. In combinatie met twee tussenkoelers stuwt de Eaton Supercharger het vermogen van de 4,2 liter krachtbron op naar 298 kW/400 pk en blaast hij het koppel aan naar 553 newtonmeter. Zo komt de krachtigst gemotoriseerde S-TYPE aan een acceleratie 0-100 in een luttele 5,6 seconden. Bovendien is de motor enorm soepel omdat het grootste deel van het enorme koppel al bij 1.600 toeren beschikbaar is. Net als de S-TYPE met ongeblazen 4.2 V8 kan de S-TYPE R alleen met zestrapsautomaat geleverd worden.

Onopvallende sporttypen
Zover het nieuws onder de kap, maar er is meer 'onderhuids' nieuws. Zo kwam er een nieuwe voorwielophanging en werd de achterwielophanging gewijzigd. Dat alleen al moet betere rij-eigenschappen opleveren. Maar de tien procent stijvere carrosserie draagt ook nog eens een steentje bij. En dan zijn er de actieve veiligheidsvoorzieningen; standaard traction control en stabiliteitscontrole voor alle S-TYPE's en bovendien elektronisch geregelde demperinstelling voor de S/C R.
Behalve de uiterst potente V8 S/C R heb je S-TYPE's zonder speciale aanduiding, S-TYPE's Sport en S-TYPE's Executive. Hoe zijn ze - op het oog - van elkaar te onderscheiden? Jaguar houdt niet van opzichtig gedoe. Dus doen ze het kalm aan met glimmend metaal; chroomstrips op de bumper, verchroomde omlijsting van de zijruiten een chroomgerande grille en een sierstuk boven de kentekenplaat achter. Bij de 'Sport' geen chroom maar zwarte trim rond de portierruiten en de rest van de onderdelen in de kleur van de carrosserie. Echt moeilijk te spotten is een 'Executiuve'. Behalve het 'standaardchroom' krijgt hij in ieder geval altijd metallic lak en mistlampen in de voorbumper mee. Weer makkelijker te herkennen is de S-TYPE R; geen chroom, maar wel een in glanzend gaas uitgevoerde grille en een decente spoiler op het kofferdeksel. Absolute zekerheid geeft het rode 'R'-logo op de achterklep. Dan weet je dat je te maken hebt met de S-TYPE die alles te bieden heeft wat een sportieve heer van stand zich kan wensen.

Kleinste 'Baby-Jag'
Vorig voorjaar introduceerde Jaguar z'n 'Baby-Jag'; de X-TYPE. Het motorenprogramma bestond uit twee krachtbronnen; een 2,5 liter V6 en een 3,0 liter V6. Opvallend was dat de X-TYPE standaard permanente vierwielaandrijving meekreeg. Dat leek misschien wat overdreven, maar als je naar het motorvermogen keek, werd wel duidelijk waarom voor dit type aandrijving was gekozen. Met 145 kW/194 pk was het vermogen van de 2.5 V6 al zó hoog, dat het met voorwielaandrijving alléén niet lukt alle pk's goed op de weg te krijgen. Maar waarom kreeg de 'Baby-Jag' dan geen achterwielaandrijving, zoals z'n grote broers? Dat heeft weer te maken met de strategie van het Ford-concern waar Jaguar onderdeel van uitmaakt. De X-TYPE is onderhuids verwant aan de Ford Mondeo en dat is een voorwielaandrijver.
Nu breidt Jaguar het motorenprogramma van de X-TYPE uit met een 2.0 V6. Die machine hoort tot dezelfde familie als de 2,5- en 3,0-litermotoren en heeft net als z'n grotere broers een variabele nokkenasverstelling en een variabel inlaatsysteem. Natuurlijk is hij minder sterk dan de 2.5 V6; hij ontwikkelt 117 kW/157 pk. Daardoor kan de 2.0 V6 het zonder vierwielaandrijving stellen en vervalt bij deze motor de aandrijflijn naar de achterwielen. Dat maakt de X-TYPE 2.0 V6 Jaguars eerste voorwielaangedreven auto. Zoals je dat tegenwoordig bij een pittig gemotoriseerde voorwielaandrijver mag verwachten, krijgt de wagen standaard traction control mee. Besturing en wielophanging werden aangepast aan de - voor Jaguar - nieuwe manier om het motorvermogen op de weg te brengen. Toch voel je wel dat deze X-TYPE voorwielaandrijving heeft; voor een Jaguar-rijder misschien wat vreemd, maar massa's automobilisten zijn niet anders gewend. Na een korte gewenningsperiode zal waarschijnlijk ook de doorgewinterde Jaguar-rijder zich met deze voorwielaandrijver niet bepaald gestraft voelen.

Alle gegevens en prijzen vindt u in CarBase.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.