In het wild: Volkswagen Passat 1.5 S 'B1' (1974)

Trouwe tweedeurs

In het wild: Volkswagen Passat 1974

De eerste Volkswagen Passat kan qua bekendheid en liefhebbersschare niet in de schaduw van de Golf en de Kever staan, maar dat maakt de grote voorwielaangedreven Volkswagen eigenlijk alleen maar interessanter.

De eerste Passat verscheen in 1973 op de markt. Dat maakt van de auto die hier schittert een vroeg exemplaar, want de groen-grijze 1.5 S is van 1974. De auto oogt volkomen origineel en in keurige conditie, maar is zichtbaar geen puur hobbyobject. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat de auto in december nog op de A12 te vinden was, maar laat zich ook afleiden uit de ietwat bevuilde koets en het feit dat er een lpg-installatie aanwezig is. Een auto die wordt gebruikt zoals een auto bedoeld is dus, en zo zien we het graag.

Deze Passat lijkt een driedeurs, maar is zoals dat in de jaren 70 nog heel gebruikelijk was een echte tweedeurs. Feitelijk bezien een sedan dus, zij het met een aflopende ‘fastback’-koets. De S-uitvoering is lekker simpel en onder meer herkenbaar aan de enkele ronde koplampen. Dubbel rond of zelfs rechthoekig kwam ook voor. Het geld dat de eerste eigenaar bespaarde door voor de S te kiezen, werd allemaal ingezet voor meer motorvermogen. In plaats van de bescheiden 1.3 die in de eerder gespotte 74'er huisde, koos hij voor een iets grotere 1.5 met, jawel, 75 pk. Daar heeft hij lang van kunnen genieten, want afgaande op de kentekenhistorie is deze auto pas in de 21e eeuw voor het eerst van eigenaar gewisseld.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.