In het wild: Renault 5 Alpine Turbo (1982)

Snaarstrak bommetje

In het wild: Renault 5 Turbo
Snelle versies van de Renault 5 spreken stuk voor stuk tot de verbeelding. Dat geldt natuurlijk in de eerste plaats voor de gigantisch brede Turbo met middenmotor, maar ook deze net iets minder heftige Alpine Turbo is een echte zeldzaamheid.

Bij de Turbo is de naam Renault 5 feitelijk nog maar nauwelijks van toepassing. Met de motor achterin, achterwielaandrijving en flanken die niet zouden misstaan op een Ferrari uit die tijd, is er nog maar weinig van het origineel in terug te zien. Dat is anders bij deze Renault 5 Alpine Turbo, die echt een hetere versie van de bekende, voorwielaangedreven hatchback is. De Alpine Turbo, die in 1982 verscheen, combineerde het gebruiksgemak van iedere andere '5' met een 1,4-liter turbomotor die maar liefst 110 pk over de voorwielen verdeelde. Daarmee vliegt deze heetgebakerde Fransman in 8,7 seconden van 0 naar 100 en moet een top van zo'n 180 km/h tot de mogelijkheden behoren.

De eigenaar van dit exemplaar lijkt zijn auto de aandacht te geven die hij verdient. De auto ligt laag op z'n originele, zeer kenmerkende lichtmetaal, zit strak in de prachtig blauwe lak en is voorzien van alle correcte badges uit die tijd, inclusief het grote 'Turbo' op de achterruit. Bovendien is deze Renault origineel Nederlands, wat hem voor liefhebbers ongetwijfeld onweerstaanbaar maakt. Ben jij net zo enthousiast?

Video

Lezersreacties (47) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.