In het wild: Opel Kadett D (1981)

Uitstervend succesnummer

In het wild: Opel Kadett D
De tijden dat op elk straathoek een Opel Kadett te vinden was, liggen ver achter ons. Als je er eentje tegenkomt, is het er veelal een van de laatste lichting: de Kadett E. Vandaag hebben we een zeer strakke D-Kadett voor je in de aanbieding.

Wat is het? Een vijfdeurs Kadett D uit 1981. Dit exemplaar kwam in 1985 ons land binnen en is in oktober dit jaar bij een nieuwe eigenaar terechtgekomen. Volgens z'n kentekenregistratie is het een 1.3 S en dat betekent dat zich onder de kap een 75 pk en 101 Nm sterke 1,3-liter viercilinder schuilhoudt. Daarmee moet je in 13,5 seconden de 100 km/h kunnen halen. Wie het aandurft, kan doorgassen tot er 158 km/h op de klok staat. De 1.3 was er overigens ook als 1.3 N, al kreeg je dan 60 pk en 94 Nm onder je rechtervoet.

Waar de basisuitvoeringen met ronde koplampen naar huis gingen, kregen de hoger gepositioneerde versies deze hoekige lichtunits mee. Een trede boven de basisversie stond de Special, die zich onder andere kenmerkt door twee achterruitrijlichten en sierstrips op de flanken. Nog luxueuzer werd het met de De Luxe, die zich onder andere kenmerkte door z'n chroomkleurige sierlijst in en rond de grille en een verchroomd Opel-logo in het midden.

Klimmen we nog hoger op de ladder, dan komen we deze Berlina tegen. Velours-stoelbekleding, armsteunen voor, een vierspaaks stuurwiel, extra geluidsisolatie, een verlicht handschoenenvakje, een dagteller, één van binnenuit te verstellen zijspiegel en een Berlina-naamplaatje op het voorscherm; het kon allemaal niet op.

Hoe bijzonder is-ie? Kadettjes zie je niet zo heel veel meer en de D-serie komt al helemaal niet zoveel meer voor. Van alle generaties Kadett rijden in ons land nog 4.327 exemplaren rond.

Hoe staat-ie erbij? Snaarstrak! De niet-originele wielen zien we door de vingers (maar staan 'm zeker niet verkeerd).

Wat is-ie waard? We vinden een 1.2 S met een lage kilometerstand waarvoor 4.000 euro wordt gevraagd. Dat lijkt ons wat aan de hoge kant. Deze 1.3 S Berlina zal in ieder geval meer dan 2.000 euro kunnen opbrengen.

Waardering: Deze brood-en-boterauto is in rap tempo aan het uitsterven. Koesteren!

Lezersreacties (57) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.