In het Wild: Hudson Super Six (1949)

Voor de vleugels

Hudson Super Six Convertible (1949)
Vandaag op de digitale planken: een Hudson Super Six Convertible, gesnapt door AutoWeek-lezer Pascal van Timmeren.

Hudson was een Amerikaanse automerk dat in 1909 werd opgericht door niemand minder dan dezelfde man die verantwoordelijk was voor warenhuisketen Hudson. Tot en met 1954 hield het bedrijf het vol, waarna het in handen viel van Nash-Kelvinator, het bedrijf achter Nash en Rambler. Hudson kon niet langer zelfstandig doorgaan en de nieuwe eigenaar voegde het merk samen met Nash en Rambler. American Motor Cars (AMC) was geboren. De Super Six Convertible op deze platen, geschoten door AutoWeek-lezer Pascal van Timmeren, is een prachtig voorbeeld van een auto uit een periode waarin de bomen langzaam maar zeker tot de hemel begonnen te reiken.

Geen vinnen, vouwen en vleugels op deze Super Six Convertible uit 1949. De ingetogen bollingen en relatief eenvoudige lijnen van het model zijn nog duidelijk afkomstig uit de jaren veertig. Hudson, dat de naam Super Six al sinds 1917 toepaste, bracht deze derde serie van de Super Six in 1940 als vierdeurssedan, als coupé en als deze convertible op de markt. Geheel volgens Amerikaanse traditie voerde Hudson jaarlijks modeljaarwijzigingen op de auto door en dat betekent dat ook het uiterlijk van de Super Six binnen één generatie behoorlijk kon veranderen. Dit exemplaar stamt zoals gezegd uit 1949, één van de laatste levensjaren van het model. De auto had sinds 1948 een 3,15 meter lange wielbasis, fors meer dan de 3 meter die zich aanvankelijk tussen de voor- en achteras bevond. Dit vrij late model heeft in tegenstelling tot de exemplaren van eerdere modeljaren een aanzienlijk lagere 'bult' op de neus.

Het exemplaar op de foto's kwam in 2009 voor het eerst ons land binnen en legt volgens zijn kentekenregistratie 1.760 kilo in de schaal. Onder de kap houdt zich een 4,3-liter zescilinder schuil, die een bescheiden 123 pk opwekt. Strepentrekker? Welnee, maar in ieder geval een waanzinnige verschijning.

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.