Honda neemt afscheid van NSX met Type S

Afscheid nemen bestaat

Honda NSX Type S
Honda NSX Type SHonda NSX Type SHonda NSX Type SHonda NSX Type SHonda NSX Type S

Het is binnenkort over en uit voor de Honda NSX. Honda kondigt een laatste serie van de hybride supersporter aan, een auto die NSX Type S heet en die later deze maand tijdens de Monterey Car Week in Californië zijn debuut maakt.

Honda's 'Type S'-aanduiding kennen we in Europa vooral van sportieve versies van de Civic en Accord. Momenteel plakt onder meer Honda's luxemerk Acura die aanduiding op extra potente versies van zijn modellen, waaronder de TLX. Ook van de eerste generatie NSX bestond een Type S-variant, een lichtere variant van de met hulp van niemand minder dan Ayrton Senna tot stand gekomen super-Honda met middenmotor. Hoewel de Type S-uitvoering van de oer-NSX alleen in Japan werd verkocht, wordt de Type S die Honda en Acura van de actuele NSX aankondigen ook buiten de Japanse mark gelanceerd. De nieuwe NSX Type S luidt helaas wel het eind in van de tweede generatie NSX.

Honda belooft dat de nieuwe NSX Type S niet alleen strakker stuurt, maar ook krachtiger is dan het huidige model. Dat betekent dat de Japanners gesleuteld hebben aan de aandrijflijn die bestaat uit een achter de voorstoelen geplaatste 507 pk krachtige 3.5 liter biturbo V6 en maar liefst drie elektromotoren. Het systeemvermogen van de 'reguliere' NSX bedraagt 581 pk en 645 Nm koppel. Wereldwijd komen er slechts 350 exemplaren van de NSX Type S beschikbaar. 300 daarvan worden door Acura in de Verenigde Staten verkocht.

De Honda NSX Type S wordt op 12 augustus onthuld. Voor zover bekend komt Honda niet met een directe opvolger van de huidige NSX, al kon AutoWeek je twee jaar geleden wel al patentschetsen van een nieuwe en tot op heden nog niet officieel getoonde mogelijke elektrische coupé van het merk laten zien. De introductie van de huidige tweede NSX kende overigens een opvallend lange aanloop. Na de in 2008 geannuleerde ontwikkeling van een opvolger van de oer-NSX liet Honda begin 2012 de NSX Concept zien, een studiemodel die als basis diende voor de in januari 2015 gepresenteerde tweede NSX. De eerste generatie NSX ging maar liefst vijftien jaar mee (1990-2005), maar binnenkort uitzwaaiende tweede NSX lijkt een korter leven beschoren. Een NSX-R hoeven we dan ook niet meer te verwachten.

Video

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.