Helpers Carlos Ghosn bekennen schuld

Amerikanen hielpen Ghosn uit Japan ontsnappen

Carlos Ghosn

Twee Amerikanen die automagnaat Carlos Ghosn hielpen bij zijn wonderbaarlijke ontsnapping uit Japan hebben daarvoor schuld bekend. Legerveteraan Michael Taylor en zijn zoon Peter stonden voor de rechter in Tokio vanwege de kwestie.

De Verenigde Staten leverden het duo in maart uit aan Japan. Ze zitten in dezelfde gevangenis als waar Ghosn eerder werd vastgehouden. Ze kunnen tot drie jaar cel krijgen. Volgens de aanklagers hebben de twee 1,3 miljoen dollar gekregen voor hun hulp bij de ontsnapping.

Na beschuldiging van malversaties moest Ghosn in 2018 aftreden bij de autofabrikanten waar hij de scepter zwaaide, binnen de Renault-Nissan-alliantie. In december 2019 slaagde hij er vervolgens in te vluchten uit Japan, waar hij in huisarrest zat. Hij omzeilde de bewaking bij zijn huis en vloog met een privévliegtuig naar Istanbul, waarbij hij zich zou hebben verstopt in een kist voor geluidsapparatuur. Vanuit Turkije vloog hij naar Libanon, dat geen uitleveringsverdrag met Japan heeft. Ghosn heeft zowel de Franse en Braziliaanse als de Libanese nationaliteit.

Er lopen wereldwijd tientallen rechtszaken rond Ghosn. Hij wordt door Japan verdacht van onder meer valse verklaringen over zijn salaris en privégebruik van bedrijfsgelden. Onlangs werd in een Nederlandse rechtszaak uitspraak gedaan tegen Ghosn. De voormalig topman spande die rechtszaak zelf aan om misgelopen inkomsten op te eisen bij Nissan-Mitsubishi, maar de rechter oordeelde dat Ghosn zelf juist geld moet terugbetalen.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (12) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.