We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
De Boxster is leuk, maar Porsche is de eerste om toe te geven dat het altijd nog 'stijver' kan. Dus zette Porsche op basis van het Boxster-onderstel de dichte Cayman S op poten. Met een andere (sterkere) middenmotor aan boord en toch weer even een ander, onderscheidend ontwerp.
De Boxster is leuk, maar Porsche is de eerste om toe te geven dat het altijd nog 'stijver' kan. Dus zette Porsche op basis van het Boxster-onderstel de dichte Cayman S op poten. Met een andere (sterkere) middenmotor aan boord en toch weer even een ander, onderscheidend ontwerp.
Porsche is gretig met het uitleggen dat de Cayman meer is dan een dichte Boxster. De firma uit Stuttgart mikt op een jonger publiek en – belangrijk - maakte de Cayman S sneller dan de Boxster S. Door een nieuwe 3,4-liter zescilinder van 295 pk te gebruiken. Het blok is van de Boxster S, de cilinderkoppen stammen van de 911 Carrera en zo is het vermogensgaatje tussen 911 en Boxster perfect opgevuld.
Plaatsnemen in de Cayman is even diep gaan, maar daar krijg je een nagenoeg perfecte rijpositie voor terug. Diep gebogen zit je vervolgens de positie van het stuurwiel in hoogte en diepte te optimaliseren. Vervolgens nog de spiegels stellen en dan valt het goede uitzicht recht naar achteren op. Ook opmerkelijk is de stevige heuppartij van de Cayman. Die wielkasten achter knetteren in het beeld van je buitenspiegels.
Met handbak doet de Cayman S 275 kilometer per uur. Dat is een beste waarde maar niet cruciaal. Dat is het wel bij de vraag of Porsche de Cayman strakker is dan de als open auto ontwikkelde Boxster. In de Cayman zitten we rap op 120 km/h, de sprintjes tussen de scherpe bochten van het bergachtige gebied zijn een feest van energieverspilling: bij het uitkomen vlot uitaccelereren, en dan zo laat mogelijk weer vol in de remmen voor de volgende full-lock hairpin.
Dakdrager
Je zou bijna vergeten dat tijdens dit werk de zijdelingse steun van de stoelen best beter zou kunnen en de motormuziek is een beetje aan-uit. Onderin is de Cayman feitelijk te braaf, tijdens echt boenderen met veel toeren (vanaf 4400 toeren is de auto echt een kogel) ben je na een dag moe van de brom. Maar dat past wel weer bij dat rauwe.
Even de Sport-stand van het onderstel proberen. Een druk op de knop van het actieve dempersysteem Porsche Actrive Suspension Management en de Cayman word een ongehoorde plank. Even oppassen in bochten met slecht wegdek want de auto slaat nu keihard op oneffenheden en dan kan je net de cruciale grip kosten die je nodig hebt om je lijn in de bocht te houden.
Terug naar Nederland waar de speelse stuurwegen zeldzamer zijn. Dan blijft de Cayman bij normaal gebruik een goed handelbare sportcoupé met (in de standaard onderstel-stand) een redelijk zit- en geluidscomfort. En met de ruimte voorin opgeteld bij wat je achter de middenmotor nog kwijt kunt aan bagage kom je zomaar op 410 liter! Niet gek voor een tweezitter. Er is zelfs een dakdrager te bestellen voor de Cayman voor drie(!) fietsen. Zie het voor je.
De Cayman S kost 81.995 euro. Het Sport Chrono Pakket is 1.121 euro extra en de tiptronic versnellingsbak staat voor 3.888 euro op de optielijst.
De volledige rij-impressie met de Porsche Cayman S staat in AutoWeek 40, die komende woensdag verschijnt.