Gereden: Jaguar XF facelift

Jaguar XF
Dat de concurrentie goede zaken doet met de zogenaamde downsizemotoren, is Jaguar niet ontgaan. Het statige Engelse merk heeft de facelift van de XF dan ook aangegrepen om een viercilinder dieselmotor te introduceren. En de eerste kilometers in de auto die luistert naar de naam XF 2.2 Diesel onderstrepen dat de combinatie van het model met een kleinere diesel geen zwaktebod is.

Jaguar ziet met lede ogen aan dat de concurrentie in het premiumsegment goede zaken doet met downsizemotoren. Viercilinder diesels winnen in deze economisch magere tijden sterk aan populariteit. Om de boot niet te missen komt Jaguar nu ook met een vierpits zelfontbrander. Deze 2,2 liter grote motor is de derde generatie van een krachtbron die al dienst doet in de Land Rover Freelander. De krachtbron die in de SUV overdwars onder de motorkap ligt, is niet alleen verder gemoderniseerd, maar ook geschikt gemaakt voor plaatsing in lengterichting in het vooronder van de XF; de achterwielaangedreven Jag verlangt een 'noord-zuid' geplaatste motor. Jaguar claimt dat deze 2,2 de zuinigste motor is die het merk ooit heeft aangeboden. In de XF zou hij iedere honderd kilometer met slechts 5,4 liter dieselolie genoegen nemen. De C02-uitstoot bedraagt 149 g/km. Nette waarden voor een auto van het formaat van de XF; maar rijdt het dan ook nog een beetje of is zo'n geknepen Jag een beetje behelpen? Nou, dat is het allerminst. Natuurlijk komen de 3,0-liter zescilinders van 240 en 275 pk sneller uit de veren, en uiteraard toveren de 5,0-liter V8 en de Supercharged een veel grotere glimlach om de mond, maar het 'viercilindertje' heeft meer dan voldoende in huis om de XF bovengemiddeld te laten presteren; en dat is wat een premium-auto toch moet doen. De acceleratie van 0 naar 100 km/h voltrekt zich in 8,5 seconden en de tegenwind wordt de XF pas bij 225 km/h te sterk. Bij sterk accelereren dringen wel wat motorgeluiden het interieur binnen, maar een dieselnagel blijft keurig aan de andere kant van het schutbord. De 3.0 Diesel S-versie brengt bij fel optrekken meer lawaai ten gehore. De Engelse fabrikant koppelt de viercilinder zelfontbrander aan een achttraps automaat, die zich niet snel van de wijs laat brengen en boterzacht de verzetten inlegt. Dat Jaguar ook een start-/stopsysteem in de 2.2 Diesel onderbrengt, is nauwelijks een verrassing. Hij werkt foutloos, maar iets te traag naar onze zin. Bovendien siddert de auto telkens even bij het afslaan van de motor, doordat-ie een moment schudt in z'n rubbers.
De vernieuwde XF, die Jaguars downsizediesel mag opstoten in de vaart der volkeren, is aan de voorzijde herkenbaar aan een anders gestileerde bumper, een grotere grille, kleinere, knijpende koplampen met LED-verlichting, en aan de achterzijde aan anders gemodelleerde achterlichtunits en een optisch smallere verchroomde strip daartussen.

De volledige rij-impressie met de Jaguar XF is te lezen in AutoWeek 27, die op woensdag 6 juli in de winkels ligt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (65)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.