Gereden: Audi A6 Avant

Audi A6 Avant
Audi A6 AvantAudi A6 AvantAudi A6 AvantAudi A6 AvantAudi A6 AvantAudi A6 AvantAudi A6 AvantAudi A6 AvantAudi A6 Avant
Audi heeft de stationwagon-versie van de nieuwe A6 klaar, een auto die niet alleen vanwege z'n gegroeide afmetingen hoog gespannen verwachtingen wekt, maar ook door z'n techniek en afwerkingsniveau.
Audi heeft de stationwagon-versie van de nieuwe A6 klaar, een auto die niet alleen vanwege z'n gegroeide afmetingen hoog gespannen verwachtingen wekt, maar ook door z'n techniek en afwerkingsniveau. Na de introductie vorig voorjaar van de nieuwe Audi A6 Limousine hebben we nu eindelijk met de Avant kunnen rijden. Het uiterlijk van deze stationcar is helemaal volgens de design-politiek van Audi anno nu. Hij is glad en strak, elegant en sportief, geen poespas, weinig gekkigheid. Een mooi ontwerpdetail vormen de twee aluminiumkleurige dakrails die van voor naar achteren subtiel langs de dakrand lopen, alleen jammer dat we bij Autobahn-snelheden boven de 140 km/h de lucht er een beetje langs horen fluiten. Vervelend? Nee hoor, het komt voor een belangrijk deel doordat de auto verder erg stil is. Opvallend zijn de achterlichtunits. Deze vertonen qua vorm een grote gelijkenis met die van de gefacelifte A4, de remlichten zijn ook als LED's te bestellen, dat ziet er een stuk stoerder uit. Nut voorop
De auto is gegroeid. Hij is niet alleen langer dan z'n voorganger maar heeft ook een grotere bagageruimte. Je kunt nu 565 liter kwijt, dat zijn er 110 meer dan in het vorige model. Oké, het is nog niet zoveel als de 690 liter metende E-klasse Combi van Mercedes, maar het is behoorlijk ruim. Audi heeft zich heel wat werk op de hals gehaald met de ontwikkeling van de nieuwe Avant: de achterklep is (optioneel) automatisch te open en te sluiten, een druk op de knop is voldoende. Verder zitten er in de vloer twee rails waarop tal van handige accessoires te klikken zijn. Denk hierbij niet alleen aan een net, maar ook aan een telescopische stang of zelfs een forse bagagebox. Vuile werkschoenen kunnen (wanneer er geen reservewiel maar een spuitbus is meegeleverd) in de ruimte onder de vloer opgeborgen worden. Kortom het gaat bij de Avant niet alleen om de mooie lijnen, functionaliteit speelt zeker een rol. Pure dynamiek
Net als bij de grote A8 is de A6 nu ook leverbaar met luchtvering, een ideale optie voor een auto die 630 kilo mag meenemen. Dit systeem biedt de mogelijkheid om verschillende onderstelafstemmingen in te stellen, van sportief tot comfort. Nu heeft de A6 met stalen schroefveren al een prima onderstel en heeft hij weinig extra's nodig, maar met de adaptive air suspension wordt de attractie nog net iets groter. Overigens is deze optie niet alleen voorbehouden aan de Avant, ook in de sedan kan er van genoten worden.
De rit met de Avant betekende meteen ook de eerste kennismaking met de nieuwe 180 pk leverende 2,7 liter V6 dieselmotor. Geenszins een stakker. Deze machine doet zonder wanklanken of vreemde vibraties precies wat hij moet doen. Zonder aarzeling laat hij z'n spierballen zien. Tussen 1.400 en 3.300 toeren per minuut levert hij z'n maximum koppel van maarliefst 380 Nm. Bij deze auto is de motor duidelijk het onderstel de baas: de A6 2.7 TDI is namelijk alleen maar als voorwielaandrijver verkrijgbaar, een quattro-versie is er alleen met drieliter diesel. Nu krijgen de voorwielen met de 2.7 TDI-motor zo nu en dan net iets te veel krachten voor hun kiezen. Niet dat je je ook maar één moment onprettig voelt, maar soms merk je dat er tussen banden en wegdek meer gebeurt dan alleen maar het overbrengen van spoorkrachten. Verder is het onderstel dik in orde, lekker direct en stabiel. We hadden ook niets anders verwacht. Audi is het als klasse merk aan z'n stand verplicht.

PRIVATE LEASE Audi A6

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum