Ford gaat (bijna) volledig SUV en truck in VS

Geen toekomst meer voor 'lage' modellen

Ford Expedition 2017
Ford Explorer updateFord Edge faceliftFord Escape Kuga faceliftFord EcoSport USA faceliftFord F-150Ford Super Duty LimitedFord Ranger 2018
In een bijzinnetje in het financiële verslag van het eerste kwartaal van 2018 geeft Ford aan dat het in de VS volledig wil gaan inzetten op 'gebieden waar we kunnen winnen'. Dat betekent dat het merk zich vrijwel uitsluitend gaat richten op SUV's en pick-up-trucks.

"In 2020 zal bijna 90 procent van Fords portfolio in Noord-Amerika bestaan uit pick-up-trucks, SUV's en bedrijfswagens", meldt Ford in het bewuste verslag. Het merk wordt echter nog concreter dan dat en geeft aan dat door de dalende vraag naar traditionele automodellen vrijwel geheel afscheid wordt genomen van sedans en hatchbacks. Dat de komst van een nieuwe Fusion (onze Mondeo) op losse schroeven staat, is al even bekend, maar nu blijkt dat ook de Fiesta, Focus, C-Max en Taurus in de VS geen opvolger krijgen. De nieuwe Focus zal wel worden gevoerd in de VS, maar alleen als cross-over-achtige Active. Die auto en de Mustang zullen in 2020 de enige niet-SUV's zijn in Fords modellen-line-up.

'Voordelen combineren'
Wat het merk overhoudt, zijn de sinds kort in de VS leverbare EcoSport, de Escape (bij ons Kuga), de Edge, de Explorer en de grote Expedition. Op dit moment voert Ford ook nog de even eigenwijze als verouderde Flex, maar het is zeer de vraag of die in 2020 nog steeds op de prijslijst staat. In plaats daarvan maken we binnenkort kennis met de nieuwe Bronco, opnieuw een SUV. Nog belangrijker dan de SUV's zijn voor Ford natuurlijk de pick-ups, die traditioneel de verkoopranglijst in de VS met grote overmacht aanvoeren. Het merk voert behalve de bekende F-150 ook zwaardere Super Duty-modellen en zal dat uiteraard blijven doen. Bovendien doet de relatief compacte Ranger binnenkort voor het eerst zijn intrede in de VS. Als aanvulling op het in te krimpen gamma belooft Ford zich bovendien te verdiepen in "voertuigen die de voordelen van traditionele auto's en SUV's combineren". De Focus Active is daar een voorbeeld van, maar wellicht volgen er dus meer tussenvormen.

Trend?
Fords volledige toewijding aan hoogpotigen is opmerkelijk te noemen, want niet iedereen is overtuigd van een langdurig succesverhaal voor dit soort voertuigen. Kia Europe-COO Michael Cole gaf in een interview met AutoWeek bijvoorbeeld eerder aan bewust niet volledig in te zetten op SUV's, omdat die volgens hem een trend zijn die zal overwaaien. "Cross-overs en SUV's zijn vooral populair omdat de klant zich ermee wil onderscheiden. Ik voorzie dat die trend in zo'n vijf tot zes jaar omslaat. Cross-overs blijven verkocht worden, maar er zijn er tegen die tijd zo veel dat mensen naar iets anders gaan zoeken om zich daarmee te onderscheiden", vertelde hij in AutoWeek 9. Belangrijk onderscheid hierbij is wel dat Cole spreekt over de Europese markt, terwijl SUV's in de VS nog populairder blijken dan bij ons. De Toyota RAV4 en Nissan Rogue stootten daar in 2017 de Camry en Accord van de troon als bestverkopende modellen, uiteraard wel na de pick-ups van de drie grote Amerikaanse concerns.

PRIVATE LEASE Ford

Lezersreacties (81) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.