Fiat Panda Sergio Tacchini (1991) - Liefhebber Gezocht

Strak in pak

Fiat Panda Sergio Tacchini
Fiat Panda Sergio TacchiniFiat Panda Sergio TacchiniFiat Panda Sergio TacchiniFiat Panda Sergio TacchiniFiat Panda Sergio TacchiniFiat Panda Sergio Tacchini

Fiat produceerde tussen 1980 en 2003 grofweg 4,5 miljoen exemplaren van de originele Panda. In Italië vind je ze vandaag de dag dan ook nog op elke straathoek. De Italianen introduceerden in de loop der jaren talloze verschillende uitvoeringen, waarvan de Sergio Tacchini misschien wel één van de leukste is. Dit exemplaar is origineel Nederlands en - in tegenstelling tot heel wat andere Panda's - erg goed bewaard gebleven. Een heus stuk Italiaans cultureel erfgoed.

Ondanks dat de Fiat Panda zo lang en veelvoudig gebouwd werd, is een origineel exemplaar tegenkomen in Nederland inmiddels vrij uniek. Het model kent als Italiaanse auto van het volk genoeg liefhebbers, dus de auto's die nog in goede staat zijn worden langzaam maar zeker meer waard. Als het dan ook nog een opvallende uitvoering betreft, geldt dat al helemaal.

Ayrton Senna

De Panda die hier te koop staat is er zo een, met zijn geheel turquoise-groene interieur. Dat is onderdeel van de Sergio Tacchini-uitvoering. Sergio Tacchini is een Italiaans pakkenmerk. En als je denkt dat een Italiaans pak en een auto van het volk niet bij elkaar passen, dan heb je gelijk. Tacchini maakte trainingspakken. Dat niet alleen, ook andersoortige sportkleding kwam van de hand van de Italiaanse ontwerper. Zo tekende het merk ooit zelfs voor de race-overall van de legendarische Formule 1-coureur Ayrton Senna.

Fiat Panda Sergio Tacchini

Niet alleen voor de binnenkant deed Fiat beroep op een Italiaanse pen. De koets van de Fiat Panda werd getekend langs de liniaal van Giorgetto Giugiaro, in de tijd dat hij voor Italdesign werkte. Met zijn eenvoudige doch rake lijnen gaf Giugiaro de Panda een behoorlijk tijdloos uiterlijk mee, dat bovendien een verbazingwekkend praktisch binnenste faciliteerde. Met een leeggewicht van 702 kg is de Panda bepaald geen reus, maar vier volwassenen en wat bagage kun je er prima in kwijt.

Simpele techniek

De kleine Fiat is dus behoorlijk bruikbaar. Niet in de laatste plaats door de simpele techniek. Motorisch zijn Pandaatjes bijkans onverwoestbaar, en verder zat er niet zo veel op of aan. Daarnaast hoef je je bij dit exemplaar ook weinig zorgen te maken om roest. Het Fiatje ziet er nog uit om door een ringetje te halen en heeft duidelijk geen zwaar leven gehad. Bovendien heeft het motortje, een viercilinder met een inhoud van 999 cc en 45 pk, nog maar 26.443 kilometer hoeven afleggen.

Kortom: een uniek exemplaar van een auto waaraan je nog jaren plezier kunt beleven, of die je - vermoedelijk net als de vorige eigenaren - als stukje historie kunt conserveren. Je moet er alleen wel even je spaarvarken voor kapot willen slaan: de vraagprijs bedraagt een lieve €8.900...

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (52) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.