Eindhoven tegen nieuwe weg

Asfaltwals wegwerkzaamheden (foto ANP)
De gemeente Eindhoven is tegen de aanleg van nieuw asfalt voor de bereikbaarheid van de regio. Het linkse college van PvdA, SP, D66 en GroenLinks heeft dat vandaag gemeld in een brief aan de gemeenteraad.

De provincie Noord-Brabant presenteerde donderdag kostbare plannen voor de aanleg van de zogenoemde Ruit om Eindhoven: een nieuwe vierbaansweg ten noorden van Eindhoven en verbreding van N279 ten oosten van Helmond. CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten hoopte op een groter draagvlak.

,,De problemen in Helmond en Eindhoven worden niet opgelost door de Ruit zoals voorgesteld door de provincie'', schrijft het Eindhovense college vrijdag. ,,We kijken ook naar de leefbaarheid en het landschap die onze regio aantrekkelijk maken. Met de aanleg van de Ruit worden die belangen niet gediend.''

Tegen aanleg van de nieuwe weg bestaat veel weerstand. Omwonenden en natuurorganisaties vinden de weg overbodig, duur en slecht voor het landschap. Er moet 180 hectare natuur worden gecompenseerd. Ook gemeenten zijn het oneens. Voor het totale plan van de provincie is 885 miljoen euro beschikbaar.

Eindhoven wil de aanleg van nieuwe asfalt overbodig maken met slimme en duurzamere oplossingen zoals de fiets en openbaar vervoer. ,,Hier liggen tal van kansen en mogelijkheden die nog niet benut worden.''

Lezersreacties (53) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.