Duitse fabrikanten: 'Impact oorlog Oekraïne wordt erger'
Dreigend tekort aan grondstoffen
De Duitse autofabrikanten zetten zich schrap voor verdere verstoringen in de productie als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Duitse branchevereniging VDA tegenover persbureau Reuters. Vooral een tekort aan grondstoffen en een verstoorde logistieke keten zijn daar debet aan.
Volgens de VDA krijgt de auto-industrie op termijn te maken met tekorten en hogere prijzen van ruwe materialen. Daaronder vallen onder meer neon, dat nodig is voor de productie van microchips en dat veel wordt geëxporteerd door Oekraïne, maar ook palladium voor de katalysatoren en nikkel voor lithium-ionaccu's. Voor die laatste twee grondstoffen is de Duitse auto-industrie in grote mate afhankelijk van Rusland. Bij palladium gaat het om een vijfde van de totale import, voor de aanvoer van nikkel heeft het Duitse bedrijf BASF een samenwerkingsverband met het Russische Norilsk Nickel. Door de oorlog komen die aanvoerlijnen nu onder druk te staan.
"Het is moeilijk om nu een betrouwbare prognose te geven vanwege de snel veranderende situatie, maar één ding is duidelijk: de productie van auto's in Duitsland zal verder worden verstoord", aldus de VDA. De branchevereniging noemt ook het huidige tekort aan kabelbomen in de lijst met problemen, waardoor onder meer Volkswagen en BMW zich al genoodzaakt zagen om de productie stil te leggen.
De VDA stelt ook dat het momenteel te vroeg is om iets te zeggen over het effect van de sancties tegen Rusland op de autofabrikanten. Volgens de VDA exporteerden Duitse autofabrikanten vorig jaar 35.600 auto's naar Rusland en produceerden zij 170.000 auto's in het land voor de binnenlandse markt. De omvang van de export naar Oekraïne bedroeg in 2021 4.100 auto's.