Dit was Dakar 2018

Slechts 55% over de finish

Dakar 2018
Het zandhappen voor de coureurs zit er weer op: na 14 stages keerde afgelopen weekend de rust weer terug in Zuid-Amerika na een zware Dakar-rally. Net iets meer dan de helft van de deelnemers haalde de eindstreep. Dit zijn de hoogtepunten van Dakar 2018.

De 39e Dakar begon op 6 januari in Lima, Peru. Na verschillende ritten door Bolivia werd de rally in Argentinië afgesloten. Terwijl er 335 deelnemers aan de start stonden, gingen er slechts 184 over de eindstreep. Vooral bij de auto's vielen er veel deelnemers af, want maar 47 procent van de vierwielers zag de zwart-wit geblokte finishvlag. Het goede nieuws is dat er dit jaar geen deelnemers zijn verongelukt. 28 deelnemers zijn er sinds 1970 overleden tijdens de rally. Daarnaast lieten 42 andere mensen nog eens het leven die niet meededen, maar op een andere manier wel betrokken waren bij de race, zoals journalisten en toeschouwers.

Kijken we bij de verschillende categoriën dit jaar, dan zien we vanaf het begin al een tweestrijd bij de auto's tussen Peugeot en Toyota. De achterwielaangedreven 3008 Maxi zette veel dagzeges op zijn naam, maar door ongelukken en storingen stond Toyota ook vaak op de hoogste trede van het erepodium. De elfde dagrit zette de Nederlandse Bernhard ten Brinke in zijn vierwielaangedreven Hilux zelfs op zijn naam. Uiteindelijk was het toch de Spaanse Carlos Sainz in de Peugeot die de rally als snelste wist af te ronden. Plek twee en drie waren voor Toyota-coureurs Nasser Al-Attiyah en Giniel de Viliers. Naar verluidt is het de laatste Dakar voor de 55-jarige Sainz. Beste Nederlander in een auto was Maik Willems, die in een Toyota als 24e eindigde.

Bij de vrachtauto's is het normaal een strijd tussen de Nederlanders en de coureurs van Kamaz. Dit jaar was de hoop gevestigd op Ton van Genugten, maar door mankementen zag hij zijn goede positie in het algemeen klassement verloren gaan. Beste Nederlander werd Gert Huzink met zijn Renault op de zevende plek. Winnaar werd de Russische Eduard Nikolaev.

Bij de motoren won KTM-rijder Matthias Walkner. Op een quad was Chileen Ignacio Cassale de snelste. De Nederlander Kees Koolen werd achtste. De gebroeders Coronel reden de race samen uit. Bij de auto's pakten zij de 35e plek.

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.