Dit is de Jaguar XF Sportbrake

Bekend recept, bekende vorm

Jaguar XF Sportbrake
Vorig jaar deed het gerucht de ronde dat de nieuwe generatie Jaguar XF er niet als Sportbrake zou komen. Na ettelijke spionagebeelden weten we inmiddels wel beter en zojuist is de XF Sportbrake officieel onthuld.

Chief designer Ian Callum himself zou gezegd hebben dat we geen Jaguar XF Sportbrake hoeven te verwachten, maar herriep daags daarna dat verhaal alweer via Twitter. Een half jaar later kwam zelfs een officiële bevestiging, meteen gevolgd door een reeks door Jaguar zelf verspreide foto's van een afgeplakt prototype en later ook spionagebeelden. Op basis daarvan lieten we onze eigen tekenaar in de kristallen bol kijken en vandaag blijkt dat hij er niet ver naast zat.

Het silhouet van de XF Sportbrake was natuurlijk ook al geen groot geheim meer dankzij de afgeplakte prototypes. De achterlichten van de auto lijken op die van de sedan en ook de centrale verbindingsbalk ontbreekt, maar het uitstekende 'druppeltje' aan de onderzijde zorgt voor het nodige onderscheid. Achter de forse achterklep gaat, zoals dat hoort bij dit soort auto's, een fors laadruim schuil. In de basis kan de auto 565 liter verstouwen, maar wie de bank platgooit kan tot 1.700 liter kwijt. Daarmee komt de ruimte in de Jaguar nagenoeg overeen met de hoeveelheid die concurrent BMW 5-serie Touring biedt. Bij die auto is het laadruim minimaal 570 en (eveneens) maximaal 1.700 liter groot. Ten opzichte van de sedan wint de Sportbrake niet alleen ruimte, ook het oppervlak van het optionele glazen dak is fors groter. De zonwering daarvan laat zich middels gebaren openen en sluiten. Van de F-Pace leent de XF Sportbrake de 'activity key', de armband die het meenemen van een sleutel tijdens allerlei stoere lifestyle-activiteiten overbodig maakt.

Ook onder de motorkap zijn indien gewenst indrukwekkende cijfers te vinden, want de van de sedan bekende motoren vinden allemaal hun weg naar de ruimere versie van de XF. Ook de 380 pk sterke 'S' behoort dus tot de mogelijkheden. Nederlandse prijzen worden in een later stadium bekendgemaakt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (52) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum