
De Galant/Lancer jaren 80. Net zo strakke vormgeving.
Met een account kun je:
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Onlangs toonde BMW de i Vision DEE. Nu presenteert het merk de op het eerste oog identieke Vision Neue Klasse Concept. Na de herhaaldelijke aanvallen van BMW Design op ons netvlies zou je verwachten dat deze Neue Klasse bewijst dat het merk nog altijd de weg kwijt is. Als we naar dit ontwerp kijken, wordt echter duidelijk dat BMW deze keer iets op het spoor is. Dit ontwerp daagt de – terechte – vooroordelen die we hebben op de verschrikkelijke BMW’s van afgelopen jaren uit. Het design is een breuk met die radicale, shockerende auto’s. Met de Neue Klasse zet BMW niet meer al het voormalige BMW-design-idioom overboord. De auto is daarmee niet langer enkel confronterend en weerzinwekkend, maar zelfs lichtelijk stimulerend. Autodesigner Niels van Roij over de Neue Klasse.
De verschuiving naar elektrische aandrijving dwingt BMW te heroverwegen waar het voor staat en de unique selling points van zijn auto’s te herzien. De kentering is duidelijk een worsteling geweest.
De ‘Neue Klasse’ is een goed gekozen, historisch relevante naam voor dit bijzondere model in de geschiedenis van het merk. Uitermate verfrissend is de keuze voor een klassiek sedanmodel in plaats van een SUV om deze nieuwe klasse mee in te luiden. Hieruit blijkt de liefde voor sportsedans als de 2002 en de 3-serie, alsook BMW’s bereidheid tot werkelijke vernieuwing.
Deze vernieuwing begint bij de proporties.
DEE en Neue Klasse kennen beide een klassiek 3-box design, alleen zijn die elk op een andere wijze geïnterpreteerd. De DEE heeft een kortere wielbasis en extreem korte overhangen voor en achter. Binnen het design van de Neue Klasse lijkt, ondanks zijn concept-car-bestaan, aanmerkelijk meer productieauto-regelgeving te zijn geïmplementeerd. De bumpers zijn veel forser, met ruimte voor zwaardere onderhuidse crash-structuren. De DEE heeft vrijwel geen overhang achter en mist de stevige - slim als diffusor vermomde – crash-unit achter de donkere kunststof.
Op het gebied van surfacing is er een nog grotere breuk zichtbaar bij de Neue Klasse ten opzichte van de DEE. Een breuk met zowel de te steriele DEE-huid als met de overgestimuleerde status quo van toegepaste surfacing op de huidige productie BMW’s. Bovendien is de even gimmick-achtige als nutteloze applicatie van beeldschermen over de auto verdwenen en is er duidelijk een betere, maar niet perfecte surfacing toegepast op de Neue Klasse. Ideeën, eigenschappen en details die zijn verloren in recente productieauto’s van BMW hebben ook een comeback gemaakt. De atletische stance en de subtiel volumineuzere surfacing ten opzichte van de DEE met de horizontale karakterlijnen zijn hiervan voorbeelden. Ook de grafische uitingen in de neus zijn meer geciviliseerd. Ze doen denken aan de fraaie E30 3-serie uit de jaren 80, zonder te sterk daaraan te linken. De wat simplistische lijnen van de koplampen binnen dit grafische element laten nog wat te wensen over en ook de achtersteven is suboptimaal getekend.
De gehele neus is naar voren gekanteld, met de bekende jaren 70- en 80-sharknose als resultaat. Een stevige in contrasterende kunststof uitgevoerde stoere spoiler is eronder aangebracht. De Neue Klasse is echter meer dan retrospectief design. Typische BMW-elementen worden een frisse toekomst in gedirigeerd. De ingetogen, verfrissend minimalistisch getekende body, vrijwel zonder karakterlijnen geboetseerd, staat diametraal tegenover de kwade monsters die momenteel de showrooms van BMW bevolken.
Dit ontwerp past daarmee als geheel beter binnen de parameters van wat een BMW moet zijn en is getekend met relevante verhoudingen alom. De grote ramen rondom, waarvan wordt beweerd dat ze dicht bij die van het productiemodel liggen, creëren een openheid die sinds de E30 niet meer in een BMW is ervaren.
Binnen de traditionele sedan-carrosseriestijl hebben de ontwerpers de packaging-voordelen van elektrische voertuigen ten volle benut. De 21-inch-wielen zijn naar de buitenste hoeken van de auto geduwd, waardoor de wielbasis wordt verlengd, met name naar achteren toe. Een langere dash-to-axle ratio zou nog beter zijn geweest. De overhangen worden echter tot een minimum beperkt, resulterend in een goede stance. Bovendien geeft de lange wielbasis ruimte voor de accu onder de vloer en ontstaat er een ruimer passagierscompartiment.
Heeft BMW het eindelijk weer te pakken? De Vision Neue Klasse beschikt immers over meer subtiliteit en raffinement dan we sinds lange tijd uit de BMW Design- studio's zagen komen. Om daarover stellig te kunnen oordelen, is het te vroeg. De Neue Klasse blijft een concept-car, met tekortkomingen bovendien. Wel is het model een veelbelovend teken van wat er zou kunnen komen.
Columnist/schrijver
Met zijn auto-design studio richt Niels van Roij zich op coachbuilding en tekende onder meer Model SB, Adventum Coupe, Silver Spectre Shooting Brake, de Breadvan Hommage en de Daytona Shooting Brake Hommage. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Heritage Customs dat veredelingswerk aan de nieuwe Land Rover Defender uitvoert.
Een vraag of een opmerking? Laat het ons weten met een reactie.