Daihatsu stopt eind januari 2013 verkoop Europa

Daihatsu Copen
Daihatsu verdwijnt eind januari 2013 uit Europa. Dat heeft de importeur zojuist medegedeeld op een dealerbijeenkomst in Vianen.
De Nederlandse Daihatsu-importeur meldt in het persbericht nadrukkelijk dat de service- en aftersalesactiviteiten gewoon worden voortgezet. In de landen buiten Europa waar Daihatsu nu actief is, zal de autoverkoop onveranderd worden voortgezet. Daihatsu geeft meerdere oorzaken aan voor het drastische besluit. Allereerst is er de toenemende concurrentie op de Europese markt, aldus een persbericht: "Vroeger waren er maar een paar merken actief met kleine auto's, tegenwoordig zijn het er maar liefst twaalf. Daardoor is ons marktaandeel gekrompen, ondanks dat er steeds meer kleine auto's worden verkocht." Bovendien zijn de ontwikkelingskosten voor nieuwe modellen groot, aldus Daithatsu: "In Europa gelden de strengste eisen voor veiligheid, waardoor de fabriek hoge ontwikkelingskosten heeft. Tenslotte is er de dure yen, die de winstmarges danig onder druk zet. In tegenstelling tot andere merken produceert het Japanse merk namelijk niet in Europa. Tel dit alles op, en Daihatsu ziet onvoldoende perspectief om de verkoop op ons continent voort te zetten." Frank van Noort, woordvoerder van Daihatsu Nederland, meldt ons: "We hoorden pas heel kort geleden vanuit Japan dat het merk de verkoop in Europa gaat staken. We besloten toen zo snel mogelijk de dealers in te lichten. Ik wil benadrukken dat Daihatsu alleen de verkoop staakt. De service en aftersales blijven gewoon zoals ze zijn. We hebben een zeer goed dealernetwerk, en we willen dit vanaf 2013 graag vanuit Vianen blijven coördineren." Vorig jaar verkocht de Nederlandse importeur 2.029 auto's, in 2009 waren dat er nog 4.618. In heel Europa verkocht Daihatsu vorig jaar 18.000 auto's. Vroeger deed Daihatsu het beduidend beter, want sinds 1978 heeft het merk in Nederland 200.000 auto's verkocht. Paul de Waal van Bovag vertelt ons in een reactie: "We zijn ook onaangenaam verrast door het besluit van Daihatsu, zoals dit in diverse media melden. We hebben van de importeur nog niets gehoord en wachten dus ook de officiële verklaring af. Het is uiteraard een enorme klap voor de dealers. Op het moment dat we meer weten, gaan we met de dealers zitten om een mogelijke oplossing te vinden." De Waal vervolgt: "Ook voor de klanten is dit uiteraard erg vervelend nieuws. Gelukkig is het zo dat fabrikanten verplicht zijn om tien jaar onderdelen te leveren aan eigenaars van hun auto's. Aangezien Daihatsu ook niet failliet is, denken we dat de consumenten relatief weinig last zullen ondervinden van dit besluit."
Video

Lezersreacties (162) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.