Corruptie bij inkopers politie- en defensie-auto's

Vervolgd voor gratis cruises op Middellandse Zee

Volkswagen Touran politieauto (foto ANP)
Twee inkopers van de politie en vier ambtenaren van Defensie worden vervolgd voor corruptie bij de aanbesteding van voertuigen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld. Drie anderen, twee van de politie - onder wie de huidige directeur Facility Management - en een medewerker van Defensie, worden niet vervolgd.

Het OM laat weten dat het om een omvangrijke zaak gaat. Het dossier gaat over ambtenaren, autobedrijven en medewerkers van deze bedrijven. In totaal gaat het om 47 verdachten.

Er is onder meer onderzoek gedaan naar het aannemen van giften. Het OM noemt onder meer het goedkoop leasen en huren van auto's, korting op onderhoud, het gebruik van tankpassen en verre buitenlandse reizen. Daaronder zouden "geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee'' zijn.

De aanbesteding van 13.000 politievoertuigen in 2010 was omstreden en zou niet volgens de regels zijn verlopen. De Rijksrecherche begon daarom een onderzoek naar in totaal vier politiemedewerkers.

Lid van de korpsleiding van de Nationale Politie Henk van Essen noemt het "goed dat een onafhankelijk onderzoek is ingesteld en dat duidelijkheid is geschapen''. Volgens Van Essen is dat belangrijk voor de "integere en transparante'' organisatie die de politie wil zijn. Hij wijst er wel op dat de rechter nog moet oordelen.

Omdat de omstreden aanbesteding van de voertuigen niet werd verlengd is dit jaar is met een nieuwe aanbesteding begonnen. Van Essen zegt dat het inkoopgebied intussen is verbeterd. Zo is er een striktere scheiding tussen de mensen die bepalen wat de politie nodig heeft en de mensen die uiteindelijk het materieel aanschaffen.

Een andere wijziging is om niet meer alles in één grote aanbesteding onder te brengen met maar een enkele leverancier als 'winnaar'. Zo kon het vorige keer gebeuren dat alleen Volkswagen-importeur Pon auto's mocht leveren.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (53)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.