Compacte Fiat presteert dramatisch in crashtest

0 NCAP-sterren voor Argo en Cronos

Fiat Cronos Latin NCAP
Fiat Cronos Latin NCAPFiat Cronos Latin NCAPFiat Cronos Latin NCAPFiat Cronos Latin NCAPFiat Cronos Latin NCAPFiat Cronos Latin NCAPVolkswagen Taos Latin NCAPVolkswagen Taos Latin NCAPVolkswagen Taos Latin NCAPVolkswagen Taos Latin NCAP

Auto's die tijdens veiligheidstest van Global NCAP geen enkele ster binnen weten te slepen zouden anno 2021 eigenlijk niet meer mogen bestaan. Latin NCAP  heeft tijdens nieuwe botsproeven twee modellen aan diggelen gereden en waarmee het bewijst dat dergelijke auto's er helaas nog altijd zijn. Fiats kandidaat keert met een belabberde score huiswaarts, waarvan je het plaatsvervangend schaamrood op de kaken krijgt.

De Zuid- en Midden-Amerikaanse tak van veiligheidsinstituut Global NCAP heeft twee modellen aan veiligheidstest onderworpen. De eerste is de in Argentinië en Mexico gebouwde Taos, een SUV die in China Tharu heet en die in Volkswagens internationale SUV-hiërarchie een stapje onder de Tiguan staat. De Taos wordt standaard geleverd met zes airbags en stabiliteitscontrole en daarmee is de Taos de eerste auto die tijdens de recentste veiligheidseisen van Latin NCAP 5 sterren binnen sleept.

Volkswagen Taos Latin NCAP

Volkswagen Taos

Minder fraai nieuws is er voor Fiat. Latin NCAP vuurde de in Argentinië en Brazilië geproduceerde compacte hatchback Argo en zijn Cronos geheten sedanbroertje op de ondoordringbare muren en obstakels af, met treurige resultaten tot gevolg. De Argo en Cronos werden in 2019 kort na hun introductie al aan veiligheidstests onderworpen en sleepten toen 3 sterren binnen. In 2020 heeft Latin NCAP zijn evaluatieprotocollen echter bijgesteld, met als gevolg dat het tweetal in 2021 afdruipt met geen enkele NCAP-ster op zak.

De Argo en Cronos, altijd uitgerust met twee airbags en die in Argentinië wel en in Brazilië niet standaard met ESC worden geleverd, haalden slechts 24,4 procent van de haalbare punten binnen wat betreft veiligheid voor volwassen inzittenden. De veiligheid van kinderen in de auto werd met slechts 9,91 procent van de haalbare punten beoordeeld. Wat voetgangersveiligheid betreft, scoorde het tweetal met 36,9 procent nog het best, al was het op dit vlak de laagste score sinds 2020, het jaar waarin Latin NCAP dit onderdeel aan zijn veiligheidstest toevoegde. Het kopje Safety Assist werd afgesloten met een bedroevende 6,98 procent van de maximaal haalbare punten. Let wel, Latin NCAP reed hier het Braziliaanse standaardtype en dus zonder met ESC uitgeruste versie van de Argo voor aan stukken.

Fiat Cronos Latin NCAP

Fiat Cronos

Fiat heeft inmiddels aangekondigd de veiligheidsvoorzieningen van zowel de Argo als de Cronos te verbeteren en zegt graag mee te werken aan een nieuwe reeks veiligheidstests. Latin NCAP noemt de resultaten van de twee Fiats teleurstellend en zegt uit te kijken naar de verbeterde versies van het tweetal. "Als we deze tests niet hadden uitgevoerd zouden we nooit geweten hebben hoe slecht de veiligheidsvoorzieningen van de Argo en Cronos voor zowel de bestuurders als het deelnemende verkeer zijn", schrijft Latin NCAP-voorzitter Stephan Brodziak in een toelichting.

De Fiat Argo en Cronos zijn niet de enige modellen die recentelijk tijdens veiligheidsproeven van Latin NCAP door de mand vielen. Eerder dit jaar behaalden de in Zuid-Amerika geleverde varianten van de Renault (Dacia) Duster, Suzuki Swift en Suzuki Baleno geen enkele ster.

Video

PRIVATE LEASE Fiat

Lezersreacties (50)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.