‘Branche vraagt om uitstel Euro 6-invoering’

Tijdsnood door corona

Uitlaat uitstoot dieselgate

Door enorm tijdsverlies vanwege de coronacrisis vraagt brancheorganisatie ACEA om uitstel voor de invoering van de strengere Euro6-emissienorm. De voorzitter zou de deadline een half jaar vooruit willen schuiven.

ACEA-voorzitter én CEO van Fiat Chrysler Automobiles Mike Manley zou volgens Automotive News Europe aan de Europese Commissie om uitstel hebben gevraagd. Dit verzoek deed hij bij EU-commissaris Thierry Breton. Per 1 januari 2021 zou de strengere Euro 6d-emissienorm moeten gaan gelden. Volgens Manley hebben veel fabrikanten echter enorme achterstanden opgelopen met het testwerk voor de typegoedkeuring door de uitbraak van de pandemie.

Volgens Manley zijn er de afgelopen tijd 600.000 auto’s geproduceerd die niet aan de strengere norm zouden voldoen. Zonder uitstel zouden fabrikanten niet genoeg tijd hebben om deze auto’s aan te passen zodat ze wel aan de nieuwe norm kunnen voldoen. Volgens hem is het dus de grootste noodzaak dat fabrikanten wat ademruimte krijgen. Zij kiezen er mogelijk anders voor om binnenkort de hele productie van deze niet goedgekeurde modellen te staken zodat de vloot niet verder groeit. Dit kan gevolgen hebben voor veel medewerkers.

De voorzitter wijst ook naar China en Japan, waar de invoer van dergelijke regelingen met maanden is uitgesteld naar aanleiding van het coronavirus. De tijd zal ons leren of in Europa ook een dergelijk besluit wordt genomen.

Lezersreacties (47) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.