Beter in beeld: Jaguar XF Sportbrake

Aanval op A6 Avant en E-klasse Estate geopend

Jaguar XF Sportbrake
Onlangs liet Jaguar weten het concept 'stationwagen' niet afgeschoten te hebben. Sterker nog, de XF krijgt gewoon weer een Sportbrake-variant. Vandaag zien we hem voor de twee keer z'n ruimtelijke benen strekken.

Volgend jaar trekt Jaguar het doek van de nieuwe XF Sportbrake, een auto waarvan lang werd gedacht dat hij niet meer zou komen. Ian Callum gaf onlangs aan verkeerd geciteerd te zijn door diverse media, waardoor het gerucht de wereld in geholpen werd dat Jaguar géén stations meer ziet zitten. De Audi's A6 Avant, Mercedessen E-klasse Estate en Volvo's V90 van deze wereld kunnen volgend jaar dus wél rekenen op slapeloze nachten.

Tot de B-stijl lijkt de nieuwe XF Sportbrake 'gewoon een XF', maar daarachter is alles anders. De Sportbrake krijgt een ietwat aflopende daklijn mee die aan de achterzijde overgaat in een schuine achterruit, gevolgd door een relatief rechtopstaand stuk plaatwerk. De klep zelf wordt ingevuld door units die, net als bij de vorig jaar ter zielen gegane XF Sportbrake, duidelijk afwijken van de exemplaren achterop de sedan. De units achterop de nieuwe praktische Engelsman zullen wel enige overeenkomsten vertonen met de wijze waarop Jaguar ze op de F-Pace heeft vormgegeven.

Vanbinnen profiteert de XF Sportbrake van de 5 centimeter langere wielbasis ten opzichte van zijn voorganger. Net als de huidige generatie van de XF zal ook de Sportbrake profiteren van een gewichtsverlies van zo'n 200 kilo.

Wat motoren betreft zal ook de XF Sportbrake de 2.0-liter viercilinder benzine- en dieselmotoren van de Ingenium-familie op zijn bestellijst krijgen, een motorenfamilie die onlangs is uitgebreid met een splinternieuwe 3,0-liter zes-in-lijn die in Parijs debuteerde in de Discovery van concerngenoot Land Rover. Of er ook weer een ultieme XFR-S-variant verschijnt, valt nog te bezien.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum