Benzineprijs lokaal boven de 2 euro per liter

Langs de snelweg naar ongekende hoogten

Benzine tanken | Foto: ANP

De benzineprijs schiet hier en daar door de 2 euro per liter. Daarmee doorbreekt de prijs een historische barrière. Vooral langs de snelweg is het raak, niet zelden juist in de avond- en nachturen.

De brandstofprijzen staan op recordhoogtes. Begin deze maand kwam de gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine voor het eerst boven € 1,90 per liter uit. Sindsdien steeg die prijs door naar ruim € 1,93. Dat de prijzen hoger zijn dan ooit, komt onder meer doordat de belastingen op brandstof elk jaar omhooggaan. Daar kwamen de laatste maanden de sterk stijgende wereldmarktprijzen voor olie bij. Het leidt nu tot een situatie waarvoor in mei al gevreesd werd: "We zien sinds kort dat enkele tankstation aan de snelweg 6 tot 7 cent boven deze adviesprijs zitten", aldus Paul van Selms van United Customers. "Daarmee kom je dus boven de 2 euro per liter uit. Dat heb ik nog niet eerder gezien."

Hoewel je bij de meeste tankstations minder betaalt dan de adviesprijs, zijn er dus ook plekken waar je juist meer betaalt. Meestal blijft dat echter beperkt tot 1 of 2 cent per liter. De kans dat je ruimschoots het volle pond betaalt, is het grootst als je langs de snelweg tankt en dan vaak vooral 's avonds, 's nachts en in het weekend. Dat prijzen iedere dag veranderen, is bekend, maar ook veranderingen binnen één dag komen regelmatiger voor. Van Selms: "We zien in onze cijfers dat er bedrijven zijn die op verschillende tijdstippen verschillende prijzen hanteren. Dit gebeurt vooral aan de snelweg."

Lezersreacties (86) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.