AutoWeek Top 50: Subaru Impreza GT Turbo (555)

Subaru Impreza GT Turbo
Subaru Impreza GT TurboSubaru Impreza GT TurboKlokje rond Subaru Impreza 2.0 GT Turbo AWDKlokje rond Subaru Impreza 2.0 GT Turbo AWDKlokje rond Subaru Impreza 2.0 GT Turbo AWDSubaru Impreza GT Turbo 555 - 1999Subaru Impreza 2.0 GT Turbo 555 AWDSubaru Impreza GT turbo 555Subaru Impreza GT turbo 555
De AutoWeek Top 50 is een lijst van de - in onze ogen - 50 belangrijkste auto's van de afgelopen 25 jaar. Dus vanaf 1990, het geboortejaar van AutoWeek. Elke week zet één van de redacteuren een kandidaat voor de eindlijst in het zonnetje. Deze week richt Alexander Inia de spotlight op de Subaru Impreza GT Turbo, en dan met name de 555-editie.

Snelle C-segmenters zijn er natuurlijk altijd geweest. Denk aan de GTI's, GSI's en RS'en die al sinds de jaren zeventig in de prijslijst staan. Maar de snelste Impreza, die in 1995 op de markt kwam, was toch echt anders.

Wat er dan zo bijzonder aan de Subaru Impreza GT Turbo 555 was? Het feit dat deze auto voor een prikkie (destijds kostte de auto 55.555,55 gulden, omgerekend 25.210 euro) prestaties op een geheel ander niveau bood: eindelijk was er voor de gewone man een auto waarmee hij sportwagenbezitters overal bange momenten kon bezorgen.

Want zelfs los van de waanzinnig scherpe prijs was de Impreza GT Turbo 555 een absolute topauto. De 2,0-liter boxermotor mobiliseerde dankzij een turbo 211 pk en 270 Nm. Door vierwielaandrijving kwamen alle aandrijfkrachten onder alle omstandigheden optimaal naar het wegdek, een belangrijk verschil met de meeste hothatches.

De sprint naar 100 km/h kostte 6,6 seconden en de topsnelheid was 230 km/h. Op zich uitstekende waarden, maar het was niet het hele verhaal: juist op bochtige B-wegen was de Impreza een ultiem wapen. Door de vierwielaandrijving en het hoge turbokoppel kon je zelfs in de regen snoeihard rijden met het Japanse wonderkind.

Door deze superprestaties vergaven we 'm ogenblikkelijk het nogal eenvoudige interieur en het toch wel wat hoge verbruik. Deze Impreza heeft nog steeds volkomen terecht een grote schare fans.

De Subaru-importeur is altijd trouw de turboversies van de Impreza blijven leveren, waarvoor hulde. Helaas is het niet toevallig dat we juist de GT Turbo 555 hebben gekozen: het Nederlandse belastingstelsel heeft nogal een hekel aan deze auto en dus is de value-for-money juist de grote achilleshiel geworden van de auto.

Natuurlijk, de huidige WRX STI is nog eens stukken rapper dan een GT Turbo 555, maar is met z'n vanafprijs van 79.995 meer dan drie keer zo duur als z'n voorvader. Als je voor rond de 60 mille een Golf R, Audi RS3, BMW M135i xDrive of Mercedes A 45 AMG hebt, dan is het logisch dat de meeste liefhebbers voor zo'n auto gaan.

Hoe anders zou het zijn zonder die CO2-boete vanuit Den Haag: de CO2-uitstoot van 242 g/km zorgt voor een tranentrekkende CO2-taks van 39.447 euro, en dat op een nettoprijs van 33.511 euro! Zonder ons nogal extreme belastingbeleid zou de WRX STI wellicht helemaal geen bedreigde autosoort zijn in Nederland.

Maar laten we positief afsluiten: er staan veel exemplaren van de GT Turbo uit de jaren negentig te koop voor weinig. Vind een goed onderhouden exemplaar, en je hebt anno 2015 nog altijd het koopje van de eeuw te pakken.


Wat vind jij van de Subaru GT Turbo 555? Geef je mening via de poll aan de rechterkant van deze pagina!

Voor de duidelijkheid: de kandidaten voor de Top 50 zijn gelecteerd op (historische) relevantie en niet louter op hun uiterlijk, specificaties of prestaties. In december 2015 is de lijst van 50 auto's compleet. Tegen die tijd kun je stemmen op je favoriet(en) en hieruit rolt vervolgens de eindrangschikking van de Top 50. De poll rechts op de pagina is bedoeld om bij elke kandidaat alvast de sentimenten te peilen! Voor de supercars (denk aan de McLaren F1) en schoonheden (zoals de Alfa Romeo 8C) stellen we in december aparte lijsten samen.

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (84)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.