ANCAP laat Corolla's op elkaar botsen

Enorme verschillen in veiligheid

ANCAP
De Australische tegenhanger van de Euro NCAP liet twee Toyota's Corolla tegen elkaar aanrijden om de verschillen tussen hedendaagse en bijna twintig jaar oude auto's aan het licht te brengen. En die zijn best heftig.

Het is inmiddels bijna niet meer te geloven, maar er was een tijd dat we het niet zo nauw namen met de verkeersveiligheid. Dat was deels te wijten aan de regelgeving, maar ook aan de (auto)techniek, die destijds uiteraard lang niet zo geavanceerd was als vandaag. Het gevolg was dat er vele verkeersdoden te betreuren waren, met een dieptepunt in 1972; toen kwamen er in Nederland maar liefst 3.264 mensen om het leven bij een verkeersongeval (ter vergelijking: in 2016 waren dat er 629). Daarna werd het weliswaar iets beter (in 1975 werden autogordels bijvoorbeeld verplicht gesteld voor elke nieuw verkochte auto), maar airbags, kreukelzones en andere lifesavers zouden nog lang op zich laten wachten.


ANCAP
De laatste jaren worden echter enorme sprongen gemaakt op het gebied van veiligheid in en om de auto. Elk zichzelf respecterend merk doet bovendien hard zijn best om die felbegeerde vijf sterren van de Euro NCAP te scoren; dat staat natuurlijk wel zo leuk op je rapport. Om het verschil in veiligheid van auto's van toen en nu nog eens te benadrukken, zette de ANCAP, de Australische evenknie van de Euro NCAP, twee Toyota's Corolla tegenover elkaar – de één uit 1998, de ander uit 2015 – om ze beide met een snelheid van 64 km/h tegen elkaar aan te laten botsen. Het resultaat is… heftig. De ANCAP kwam tot deze test om aan te tonen dat inzittenden van een auto's van vóór 2000 twee keer zoveel kans hebben om te overlijden bij een ernstig verkeersongeval.

In onderstaande video wordt nog eens pijnlijk duidelijk wat er in de tussenliggende 17 jaar zoal is gebeurd op het gebied van technologie en veiligheid.

PRIVATE LEASE Toyota Corolla

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (39) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.