Volvo V70 D5 Summum (2005)
autoreview
Signalement
Uitvoering | V70 D5 Summum |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 312.000 km |
KM-stand laatst | 408.070 km |
Aanschaf
- 312.856 km
Ruim, betrouwbaar en ingetogen chique. Dat waren voor mij de redenen om (weer) een V70 te kiezen.
De hoge kilometerstand van dit exemplaar deed me niet afschrikken, mede dankzij de goede ervaringen van mijn broer die in Volvo's handelt (typ maar eens volvoselectie in op google).
Eentje met 3 ton op de klok is vaak zelfs meer aan te raden dan een met 2,5 ton op de teller, omdat zaken als de distributieriem dan meestal al vervangen zijn.
Wel komen bekende 'zwakke' punten als draagarmrubbers rond de 3 ton voor. Ook willen airco's wel een gaan lekken. Slijtageonderdelen bij een Volvo; andere merken worden bij dergelijk kilometerstanden afgevoerd naar sloop of buitenland.
Mijn voorkeur ging uit naar een facelift-model, te herkennen aan de heldere koplampen. LPG heb ik overwogen maar het merendeel van het aanbod betrof de niet bepaald vlotte 2.4 met 140 pk. Turbo-versies op LPG zijn zeldzaam (en duur). Volvo heeft gelukkig een fraaie dieselversie ontwikkeld die tweedehands veel te vinden zijn. Ik had het liefst eentje zonder dieselpartikelfilter omdat daarmee meer problemen voorkomen. Mijn broer heeft daar redelijk wat ervaring mee en raadde me ook de 185 pk versie af; die had hij al menigmaal gezien met cilinderkopschade.
Mijn auto
Ik heb een 163pk D5 in luxe Summum-uitvoering gevonden. Handbak, geen DPF en in zwart metallic. Een erg nette auto met hier en daar een gebruiksspoortje.
Deze Summum beschikt over onder andere over RTI navigatie, telefoonmodule, white Sovereign Hide leren bekleding (nog eens 2000 euro duurder dan het standaard leer in een Summum!) en elektrisch bedienbare bestuurdersstoel met geheugen.
Leuk detail is dat de stand van stoel en buitenspiegels ook onthouden wordt per sleutel. Als je vrouw dus in de auto gereden heeft gaat alles met een druk op de knop van je eigen sleutel weer in jouw persoonlijke voorkeursstand staan.
Ook zaken als gelaagde, waterafstotende zijruiten, instapverlichting in de elektrisch inklapbarebuitenspiegels en bi-xenon verlichting zitten erop.
De HU-850 radio met Dolby Surround en 9 speakers klinkt fantastisch. Misschien dat ik hem nog uitbreid met een GROM waardoor je een USB-stick met MP3-tjes kan aansluiten.
De telefoonunit is mooi geïntegreerd maar kan helaas niet omgaan met moderne SIM-kaarten. Mijn T-Mobile kaartje doet in ieder geval niks...
Met bovengenoemde GROM-unit met optionele Bluetooth carkit is dit probleem mooi op te lossen.
De 18 inch 'Capella' velgen heb ik later toegevoegd, en vind ik mooi staan zonder overdreven te zijn. Ik heb de velgen zelf opgeknapt en gelijk nieuwe Michelins laten monteren in 225/40/18. Origineel zet Volvo 235 mm brede banden op 18 inch velgen, maar bij ver insturen lopen de banden dan aan in de wielkasten. Een maatje smaller is aan te raden.
Met 18 inch rijdt het niet veel minder comfortabel dan met de standaard 17 inch velgen. Korte dwarsrichels voel je misschien iets meer.
De standaard bijgeleverde 17 inch Thor-velgen worden nu als winterset gebruikt.
De draaicirkel is (ook met 17 inch) zeer groot. Krappe parkeerplaatsen kun je beter vermijden.
Mijn auto is nieuw afgeleverd in Duitsland. De eerste eigenaar reed hem naar 120.000 km waarna hij is geëxporteerd naar Nederland. Deze Nederlandse eigenaar (van wie ik de auto kocht) heeft hem op 312.000 km gezet.
Bij de proefrit liet de vorige eigenaar me trots het gemiddelde verbruik op de boordcomputer zien van 4,7 liter op 100 km. Ik kon een kleine glimlach niet onderdrukken... rekenen is vast niet het sterkste punt van Volvo boordcomputers ;-)
Nu is dit verbruik onhaalbaar natuurlijk, maar het geeft wel aan dat de vorige eigenaar rustig met de auto is omgegaan en veel 80-km/u wegen heeft gereden.
Ter vergelijk, ik kom niet verder dan 5,9 liter per 100 km op de computer voor woon-werk-verkeer (40 km enkele reis, klein stukje stadsverkeer en rest snelweg).
In de praktijk verbruikt de D5 zo'n 1 op 15, niet slecht voor zo'n containerschip! Zie trouwens ook mijn trouw bijgehouden verbruiksmonitor.
De meeste in Duitsland geleverde D5's hebben standaard een standkachel. In mijn geval ook, maar was hij niet geactiveerd en deed hij alleen dienst als extra motorverwarming bij een koude start. Na 150 euro bij de Volvo-dealer te hebben afgerekend kan ik nu de standkachelfunctie op het infodisplay tevoorschijn toveren.
Plussen en minnen
+ Ruim
+ Betrouwbaar
+ Relatief zuinig
+ Geen patserige uitstraling, redelijk tijdloos model
- Hier en daar kraakjes in interieur
- Draaicirkel
APK
- 320.000 km
De keurmeester is onder de indruk van de auto. De kilometerstand zie je er niet aan af, de vorige 2 eigenaren zijn er duidelijk zuinig op geweest.
Punt van aandacht gaan de draagarmrubbers van de voorwielophanging worden, daar zit wat speling op. Voor nu nog geen noodzaak om te vervangen. Een collega die ook V70 rijdt meldde me dat de kosten bij de Volvodealer ongeveer 250 euro zijn voor montage van nieuwe rubbers.
1 Jaar en 25.000 km verder
- 339.000 km
1 Jaar en 25000 km na aanschaf zijn mijn ervaringen met deze Volvo goed te noemen.
Veel kosten heb ik nog niet gehad, een (zelf uitgevoerd) beurtje bij 330000 km met nieuwe olie en -filter en een luchtfilter is niet veel duurder dan bij bijvoorbeeld een VW Golf.
Recent airco-onderhoud bracht aan het licht dat de condensor wat lekt. Reparatie gaat 290 euro kosten inclusief arbeid en materiaal. Ik laat het binnenkort maken omdat anders het risico bestaat dat de aircopomp defect raakt, en dat is geen goedkoop onderdeel (ca. 500 euro exclusief montage).
Verder is me opgevallen dat de bagagerolhoes wat kraakjes veroorzaakt. Binnenkort maar even met wat vilt aan de slag in de ophangpunten.
Superstil vind ik de auto trouwens sowieseo niet, je hoort redelijk wat windgeruis, maar dat is vrij subjectief natuurlijk. De 18 inch Michelin banden zijn niet breder dan de standaard 17 inch (225 breed), die lijken niet te zorgen voor extra lawaai.
400.000 km!
- 400.200 km
Een mijlpaal is bereikt, maar vooral een psychologische! De Volvo kan het makkelijk aan namelijk!
De V70 bevalt nog steeds prima, en de kosten blijven binnen de perken.
De Michelin Pilot Sport zomerbanden zijn na 3 seizoenen vervangen voor Vredestein Vorti's. De Michelins hebben het ongeveer 40.000 km volgehouden, wat ik niet heel veel vindt.
Verder regulier onderhoud waren oliewissels met filter.
Extra onderhoudskosten kosten in de afgelopen paar jaar:
- bovenste motorsteun vervangen (zelf eenvoudig te doen, materiaalkosten iets van 50 euro)
- draagarmrubbers voorzijde vervangen plus ophangsteuntje uitlaatdemper vastlassen (samen met de APK laten doen, met APK 130 euro)
- veerpootlagers en -rubbers vervangen wegens gekraak (materiaalkosten ongeveer 120 euro)
- aircoradiateur vervangen (zelf gedaan, materiaalkosten 100 euro) plus vullen bij aircospecialist (50 euro)
Verder ben ik tot de ontdekking gekomen dat er 3 kinderzitjes op de achterbank passen, wat toch wel een verrassing was. Een MaxiCosi en een groep 3 stoel passen in de isofix-beugels, en daartussen past nog een groep 1/2 stoeltje die met de driepuntsgordel vastzit. Belangrijk is dat de gordels van de buitenste zitplaatsen nog redelijk gemakkelijk vastgezet kunnen worden.
Een opvolger van deze V70 kan dus nog even uitgesteld worden :-)
Tijd voor afscheid!
- 408.070 km
Hij is verkocht! Na er 96.000 km mee te hebben gereden heb ik afscheid genomen; met 3 kinderstoeltjes op de achterbank is het simpelweg te krap.
Reden afscheid
Hoewel er ik in het stukje hierboven nog aardig enthousiast over was, ben ik na 3 maanden ervaring met 3 kinderen erachter dat een V70 daarvoor niet zo geschikt is.
Niet dat er geen 3 stoeltjes passen op de achterbank, een Maxi Cosi base, een Maxi Cosi Rodifix (beide bevestigd met ISOFIX) en een groep 2 stoel met harnas kunnen naast elkaar. Respectievelijk voor leeftijden van 0, 4 en 2 jaar.
Maar als je dan de kids erin wilt zetten moet je door de vrij krappe deuropening hangen om de middelste in de stoel vast te zetten... dat doe je liever niet meerdere keren per dag!
Verder viel op dat met de Maxi Cosi op de achterbank er op de voorstoel weinig beenruimte meer beschikbaar was. Mijn vrouw (1,78m) zat daardoor met haar benen nog maar net vrij van het dashboard.
Betrouwbaarheid prima
Qua betrouwbaarheid geen klachten over V70.
De APK in januari gaf alleen een kapot stadslichtje, een dof koplampglas (ter plaatse hersteld) en de complimenten van de keurmeester. Altijd leuk natuurlijk :)
Het enige ergelijke was een rammel in de linker voorwielophanging. Ik heb beide veerpoten al eens voorzien van nieuwe toplagers en onderlegrubbers voor de veren, dus het kan goed zijn dat de (imitatie) stabilisatorstang weer vervangen moest worden. Deze zitten er inmiddels ook al 80.000 km op denk ik, en zijn een bekend slijtageonderdeel.
Wat ik de vorige keer vergeten was te melden: de aanleiding van de distributieriemwissel was een kapotte waterpomp. Blijkbaar heeft een vorige eigenaar de waterpomp eens laten vervangen door een imitatiepomp, met een schoepenwiel van kunststof. De schoepjes waren afgebroken en daardoor draaide de pomp nog wel, maar ging er geen koelwater meer rond! Ik heb de pomp en riemwissel bij de dealer laten doen, zodat er weer een pomp met metalen schoepenwiel in is gekomen.
De volgende eigenaar zal me dankbaar zijn.
Kosten
Een afschrijving van slechts 2750 euro na 4,5 jaar en bijna 100.000 km! Dat is te danken aan de populariteit van de V70 en onze Nederlandse BPM-regels.
Hij is namelijk verkocht aan een Pool, en bij exporteren kreeg ik nog een leuk bedrag aan rest-BPM terug.
Verdere onkosten zijn binnen de perken gebleven, de hoogste kosten waren voor de distrubutieriem- en waterpompvervanging, maar dat valt onder normaal onderhoud.
Conclusie
Ik kan een V70 zeer aanbevelen. Uiterst betrouwbaar en daardoor goed betaalbaar. Verwacht geen scherp sturende station, maar de D5-motor heeft zeker een sportieve inslag. 18 inch Laagprofielbanden doen het stuurgevoel goed, qua comfort slechts iets minder dan 17 inch.
Ruim genoeg voor een gezin, maar de achterbank is ondanks het formaat van de auto niet bijzonder ruim.
Wat nu?
Als opvolger heb ik gekeken naar een grote SUV. Het mocht een benzineversie worden omdat mijn werkgever dichter bij mij is komen wonen. Een Volvo XC90 is een van de lichtere, maar met een handbak bijna niet te vinden. En meer dan 2000 kilo op de oprit vond ik gewoon zonde van de belasting.
Daarom ben ik uitgekomen op een Ford S-max, met Volvo 2.5t motor! Blijf ik toch nog een beetje Volvo-rijder ;-)
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.