Volvo V70 D4 Nordic (2013)

Volvo V70 D4 Nordic (2013)

UitvoeringV70 D4 Nordic
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Week rijden met V70 D4

Begin januari een nieuwe auto besteld bij Volvo. De derde Volvo en deze keer weer een V70. Deze keer een Nordic-line met D4 5 cilinder dieselmotor. Met de Nordic + een pakketje zit je helemaal goed: alles zit erop. Elektrische achterklep, leren bekleding (crème), city safety, verwarmde stoelen, navigatie. Na ruim een week rijden en 1500km verder is de vijf cilinder echt een genot. Hij is echt veel soepeler dan de viercilinder 2 liter diesel. En het oor wil ook wat horen: alleen bij optrekken vanuit stilstand hoor je wat lekkers. Ik ben dus blij als ik de snelweg afkom en binnendoor diverse stoplichten mag trotseren. Het verbruik staat nu op 6,5 liter per 100km: nog niet echt zuinig, maar op lange ritten duikt hij makkelijk onder de 5 liter per 100km bij een snelheid van 120. Voorlopig dus erg tevreden over deze Volvo.

Eerste maand zit erop

Na vijf weken rijden met de D4 toch erg tevreden over de Volvo. Nog nooit twee keer dezelfde auto besteld: valt gelukkig niet tegen. De V70 had een kleine upgrade ondergaan: dit zie je vooral binnen in de auto met een nieuw / gewijzigd dashboard. Vooral de navigatie is veel beter geworden met spraaksturing: echt een uitkomst. Ik rijd altijd eerst weg en wil dan nog de bestemming invoeren. Dus nu met spraaksturing veel veiliger. Alle systemen in 1 scherm heeft ook een nadeel; ik moet steeds schakelen tussen telefoon, navigatie en radio. In de vorige V70 was radio en navigatie gescheiden te bedienen. Kwestie van wennen. De stoelverwarming is ook erg lekker (voor de rug): niet om gevraagd, maar zat in het Nordic pakket. City safety moet ik wel even aan wennen: bij te snel naderen van de slagboom van de parkeergarage grijpt ie in (het werkt dus). Tot slot, de D4 vijfcilinder dieselmotor: een juweeltje in deze co2 downsizing tijden. Overigens schijnt de D4 ook A-label te hebben en bijzonder weinig CO2 uit te stoten. Het verbruik is inmiddels gedaald tot 6,0 liter per 100km. Meer dan 1000km op 1 tank betekent dus maximaal 1 maal per week tanken. Dat is dus het lekkere van een diesel. De vijfcilinders roffelen heerlijk en het al eerder genoemde 850 geluid hoor je hier dus ook. Zijde zacht en als het moet super krachtig met 400nm.

Tevreden nieuwe jaar in

Vanaf maart 40000km gereden met mijn derde Volvo en tweede v70. Bevalt nog steeds super. Motor is meer dan voldoende, de vijfcilinder is genieten. Haalt in duitsland met gemak 215 op de teller. Verbruik is 6 liter per 100km en dat is meer dan goed voor een 1700 kg wegende auto. Belachelijk dat ik 25% moet bijtellen en iemand met een Mitsubishi phev 0%' terwijl deze gemiddeld 1 op 13 haalt met gecombineerde aandrijving. Voor 2014 niets meer aan te doen. In de zomer nog met caravan naar midden Italië geweest en dan bewijst de Volvo vijfcilinder zich ook weer. Helling op bij de brenner pas scheur je diverse kleine auto's voorbij , uiteraard met stijgend verbruik. Gemiddeld 1 op 12 met de caravan van 1500kg. Lichte leer staat mooi bij donkerblauwe buitenkleur, maar is wel besmettelijk. Eens per jaar even schoonmaken. Verwarmde voorstoelen is een ongekende luxe: echt heerlijk en ik wil nooit meer zonder.

Comfortabele en betrouwbare zweed

Wat blijft dit een heerlijke auto. De V70 zorgt iedere dag voor een ontspannen reis. Stil en daardoor comfortabel. Bij bellen vraagt men zich vaak af: sta je stil? Stoelverwarming kan ook weer aan en dus genieten van de 5 cilinder diesel. Hij is niet zo zuinig als in de folder staat beschreven. Kreeg van de leasemaatschappij een rapport opgestuurd: 4,5l per 100km haal ik zeker niet. 6,3 liter per 100km is wel goed haalbaar. En dat is best een mooi resultaat voor een auto van 1700kg. 70 liter in de tank en we kunnen weer een week vooruit. Storingen? Nee, helemaal geen. Irritaties? Nee, helemaal niet. Nou ja, de tomtom navigatie die we thuis hebben liggen van 10 jaar oud is nog beter.

10,0