Volvo V70 2.5 Exclusive-Line (1997)

Volvo V70

UitvoeringV70 2.5 Exclusive-Line
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2009

Een droom die uitkomt

Na 3 jaren en 80.000 km in de 850 werd het tijd voor een nieuwe auto.

De V70 is altijd mijn favoriete Volvo geweest. Ten opzichte van de 850 heeft het aan de buitenzijde een paar cosmetische veranderingen ondergaan maar aan de binnenzijde deste meer. Al deze veranderingen zijn naar mijn mening een verbetering.

Op de wensenlijst voor de V70 stonden de volgende eisen:
- climate control,
- cruise control,
- donkere halfledere bekleding

Via het internet kwamen we uit op een V70 uit '97. Als extra had deze V70 een SC802 radio (dubbel Din), een rolhoes, een bagagenet en mistlampen voor. De V70 stond bij autobedrijf Nobel in Lochem, waar de vorige eigenaar hem ingeruild had tegen een Audi op diesel. Met degene die het onderhoud voor mij zou gaan doen heb ik een proefrit gemaakt. Daaruit bleek dat er toch nog wel het een en ander aan deze V70 moest gebeuren: Cruise Control werkte niet, Homokineten moesten vervangen, er was een olielekkage en de climate control deed het niet.

Na kort onderhandelen werd een prijs afgesproken. De geconstateerde tekortkomingen zouden allemaal verholpen worden, een nieuwe apk en service/afleverbeurt en 6 maanden Bovag-garantie bijgeleverd worden.

Twee weken later kon de V70 opgehaald worden en kon het feest beginnen.

AFlevering

Bij de aflevering bleek dat de airco na ongeveer 30 minuten bevroor. Dit heb ik gelijk bij de garagist gemeld en de auto kon gelijk weer terug voor reparatie.

Dit werd een lang verhaal: Na 3 maanden, 4 reparatiepogingen, 1 boze brief en rechtshulp zijn de droger, condensator en een druksensor vervangen. Hierna werkte de airco perfect.

APK & grote beurt

De eerste APK na aanschaf was gelijk een dure. Dat was wel een tegenvaller. We hadden een 'nieuwe' auto gekocht omdat we minder geld aan onderhoud kwijt wilden zijn. Het is nog een geluk dat we een 'mannetje' voor het onderhoud hebben en dus de arbeidskosten redelijk binnen de perken konden houden.

Naast het gebruikelijke waren de volgende onderdelen aan vervanging toe
-Fuseekogels: twee draagarmen omdat die bij volvo niet los van elkaar te krijgen zijn
-nieuwe banden + uitlijnen
-aircopomp: het laatste onderdeel van de airco-eenheid. Dit is een bekend pijnpunt van de V70/850
-remleiding achter
-handremkales

In totaal 900 euro uitgegeven.

Vakantievoorbereiding

Na de grote beurt stond onze vakantie voor de deur: Met de hond, tent en vrouw een rondje "Noordkaap". Via de noorse kustlijn naar het noordelijkste puntje van europa en langs de zweedse kustlijn weer terug. 5 weken en 10.000 km!

Voor de vakantie heb ik nog wel een Dension Gateway 100 geinstalleerd om de ipod & iphone op de cd-wisselaaraansluiting van de SC805 aan te sluiten. Want cassttebandjes heb ik niet meer, een wisselaar is 4 maal zo duur en alleen radio wordt mij te saai. De installatie was een eitje en het geluid fantastisch. Ik weet niet of het de standaard speakers zijn of dat de vorige eigenaar voor DynAudio speakers heeft gekozen maar uit de 8 speakers komt echt een weergaloos geluid.